Fundatia pleaca de la constatarea ca "fiecare catastrofa naturala majora se soldeaza cu numeroase disparitii" si ca echipele de salvare, depasite de situatie, din cauza complicatiilor gestionarii crizei, sunt in incapacitate de a raspunde cererilor familiilor victimelor, se arata intr-un comunicat citat de AFP.
Pentru a usura cautarile, fundatia a conceput, in parteneriat in principal cu Google, missing.net, un motor de cautare umanitara, care le permite familiilor, ca si echipelor de salvatori, sa lanseze o cautare si sa posteze marturii.
Site-ul, care este in sase limbi, propune crearea unei fise a disparutului, lansarea unei cautari conform mai multor criterii, oferirea posibilitatii postarii de marturii si de a avea acces la declaratiile postate pe site, permitand geolocalizarea victimelor identificate.
Pentru fostul ministru francez si presedinta a Fundatiei Casti Rosii, Nicole Guedj, acest site are vocatie de a servi nu doar in cazul tsunami-ului sau seismului, ci poate ajuta si la localizarea persoanelor stramutate sau a victimelor catastrofelor industriale.
Creata in 2006, Fundatia Casti Rosii militeaza pentru "crearea unei forte internationale umanitare de reactie rapida, plasate sub egida ONU, pentru a coordona actiunea echipelor de salvare intervenind in locurile catastrofelor si vizeaza facilitarea interventiilor echipelor umanitare, punand la dispozitie "mijloace tehnologice inovatoare".
Ideea de a crea niste "pompieri" ai ONU sau Casti Rosii a fost relansata dupa seismul care a devastat Haiti la 12 ianuarie 2010, seism soldat cu moartea a 220.000 de persoae din aceasta tara.
Sursa: Jurnalul National
Primul laptop 3D de la Sony pe piata din Romania... Carcasa mai interesanta ca telefonul - Pelican i1015...