În zona vânzărilor, cele mai multe tranzacții se fac în imobiliare și auto, acolo unde zilnic de vând, respectiv de cumpără sau închiriază apartamente, garsoniere și case, dar și autoturisme noi ori rulate. De exemplu, atunci când cumperi o mașină, prima dată vei studia ofertele disponibile pe site-urile de anunturi, unde găsești o varitate de autoturisme, mărci diferite și prețuri variate.
Însă, în marea vâltoare a cumpărăturilor online se regăsesc și cei care practică înșelătoria și furtul "de la distanță", adică prin intermediul internetului, motiv pentru care este important să știi de ce anume să te ferești atunci când urmează să închei o tranzacție.
Iată ce anume îi "trădează" pe posibilii infractori pe internet:
Cer avans prin intermediul platformelor online
Ai găsit numeroase anunțuri cu mașini de vânzare, ai restrâns căutările și te-ai orientat în funcție de bugetul pe care îl ai la dispoziție, dar și după preferințele tale și ai ajuns să contactezi persoana care vinde autoturismul pe care tu îți dorești să-l cumperi. Ai mare grijă! Nu trimite niciodată bani pe internet, dacă ți se va cere un așa zis avans, prin care proprietarul susține și te asigură că îți va păstra mașina, în detrimentul altor potențiali clienți.
În general, hoții de pe internet au planuri foarte bine puse la punct, astfel încât să aibă capacitatea de a răspunde la orice întrebare și de a părea cât mai credibili. Sub nicio formă nu ofero bani prin platformele de "trimitere/primire". Dacă omul este cu adevărat de bună credință, atunci ca accepta să vă întâlniți, inclusiv în situația în care nu sunteți din aceeași localitate.
Se identifică în mod ilegal cu datele unor societăți
Dacă ai impresia că vei cumpăra mașina de la o societate care tranzacționează autoturisme rulate, dar care îți cere avans pentru a o "pune deoparte", din nou e cazul să-ți pui un semn de întrebare. Există indivizi care folosesc ilegal datele unor societăți comerciale și pretind bani în acest sens. Trebuie să știi că nicio firmă nu-ți va cere avans înainte pentru o mașină, ci doar în momentul în care mergi să o vezi, respectiv să o testezi și să o cumperi, dacă este cazul.
Trimit colete cu obiecte false
Dacă nu vorbim de case sau mașini nu înseamnă că nu este rost de fraudă și înșelăciune în mediul online. Unii indivizi își îndreaptă atenția exclusiv spre bunurile mici, cele care pot fi trimise prin colet, prin intermediul firmelor de curierat.
Astfel, dacă îți comanzi fără să te asiguri un telefon mobil, riști să primești doar cartoane în cutia sa. Verifică să fie securizat site-ul de pe care faci comanda și să aibă toate datele de înregistrare ale societății făcute publice. Evită să plătești cu cardul dacă ai dubii privind site-ul și cere verificarea coltului la livrare, înainte de face plata.
Ai grijă atunci când cumperi un produs sau un serviciu prin intermediul internetului și ia-ți toate măsurile de precauție pentru a te asigura că ceea ce plătești există și îți va fi înmânat corespunzător.