Cercetătorii care studiază inteligența artificială vor să învețe mașinile să ia decizii morale bazate pe milioanele de răspunsuri primite de la oameni prin chestionare.
Acum un an, cei de la MIT au lansat site-ul Moral Machine, care îi întreabă pe vizitatori ce ar trebui să facă un vehicul autonom în situația în care frânele nu mai funcționează și se îndreaptă către pietonii care traversează pe o trecere. Scenariile te îndeamnă să te gândești pe cine sau ce ai călca mai degrabă – persoanele care traversează pe roșu sau cele care traversează pe verde, trei alergători sau doi copi, o barieră de beton sau un pieton bătrân?
Proiectul ce stârnește dileme morale a reușit să strângă 18 milioane de voturi de la 1,3 milioane de oameni, potrivit The Outline. Ariel Procaccia, profesor asistent la departamentul de științe a computerelor de la Carnegie Mellon University și Iyad Rahawan, unul din cercetătorii MIT care au creat site-ul Moral Machine, alături de alți cercetători de la ambele universități, au inventat o formă de inteligență artificială care va evalua situațiile când o mașină autonomă poate omorî un om, în funcție de voturile de pe site.
Vezi cine învață mașinile autonome ce decizii să ia și de ce ține de noi toți!