Live acum
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Iată ce îți face Facebook, din umbră, fără să știi! Compania a recunoscut, dar nu face schimbări

Facebook a recunoscut că strânge informaţii despre locul unde se află fiecare dintre utilizatorii săi în permanenţă, din raţiuni de securitate şi în scopuri publicitare, indiferent dacă aceştia au activat sau nu geolocalizarea pe dispozitivele lor, transmite miercuri AFP.

Facebook

„Chiar dacă cineva nu îşi activează datele de localizare, Facebook poate totuşi să determine parţial amplasamentul lor, datorită informaţiilor pe care le furnizează prin diferitele activităţi şi conexiunile lor la diferitele noastre servicii”, afirmă Facebook într-o scrisoare trimisă către doi senatori americani pe 12 decembrie şi postată marţi pe Twitter.

Doi senatori americani au luat atitudine împotriva practicilor Facebook

Democratul Chris Coons şi republicanul Josh Hawley au adresat gigantului reţelelor sociale o scrisoare în urmă cu aproape o lună pentru a cere informaţii despre modul în care acesta colectează acest tip de date. „Suntem preocupaţi de eventualitatea că Facebook ar putea să nu le ofere utilizatorilor săi nivelul de control (asupra datelor lor) pe care parametrii îl lasă să se înţeleagă”, au scris senatorii, înainte de a adresa întrebări directe.

„Facebook recunoaşte”, a reacţionat Josh Hawley marţi, distribuind un tweet al unei jurnaliste de la The Hill, care a publicat primele trei pagini ale scrisorii.

„Chiar dacă vă dezactivaţi opţiunea ‘position’, ei continuă să vă urmărească amplasamentul pentru a face bani (trimiţându-vă reclame) ”, adaugă senatorul. „Nu aveţi control asupra informaţiilor voastre personale. (…) De aceea Congresul trebuie să acţioneze”, mai spune el.

În SUA, doar statul California a ratificat o lege privind protecţia vieţii private şi a datelor personale ale consumatorilor. Numeroşi reprezentanţi cer o lege federală pe această temă, scrie Agerpres.

Gigantul american se justifică

În răspunsul trimis senatorilor, Facebook aminteşte că datele de localizare le permit utilizatorilor să partajeze locul unde se află sau să efectueze căutări într-un anumit perimetru. Aceste informaţii „ne ajută să trimitem conţinuturi mai adecvate şi să îmbunătăţim mesajele publicitare”, arată reţeaua.

Chiar şi atunci când utilizatorii dezactivează geolocalizarea, Facebook dispune totuşi de indicii. Însă în primul rând adresele IP (sistemul de identificare a unei conexiuni la internet) sunt cele care îi trădează pe utilizatorii preocupaţi de confidenţialitate. În acest caz, Facebook precizează totuşi că se opreşte la nivelul de oraş sau de cod poştal, cu excepţia problemelor legate de securitate.

Recomandari