Factorii generatori de stres sunt multipli și diferă de la o persoană la alta și de la situație la situație, însă cu toții avem la îndemână mai multe metode prin care putem reduce sau chiar elimina stresul. În cele ce urmează, ți le prezentăm pe cele mai simple și, totodată, cele mai eficiente dintre ele.
Mai multă mișcare și exerciții fizice intense
Beneficiile mișcării și ale activităților fizice efectuate cu regularitate sunt multiple pentru sănătate, printre ele numărându-se și eliberarea de presiunea psihică indusă de stres. Există numeroase studii care au demonstrat că supunerea organismului la un stres fizic, prin intermediul activităților sportive sau a exercițiilor de intensitate medie și ridicată, eliberează mintea de presiunea generată de stresul psihic. Explicația stă în faptul că exercițiile fizice reduc nivelul hormonilor specifici stresului, și totodată, duc la eliberarea în organism a endorfinelor, supranumite „hormonul fericiii”.
Învață să spun „nu”
În cazul fiecăruia dintre noi există lucruri și activități care nu ne fac o deosebită plăcere să le îndeplinim, iar atunci când ești pus foarte des în astfel de situații, apare și stresul. Totodată, a refuza pe cineva nu este un lucru foarte plăcut, însă a accepta orice ți se cere, din timiditate sau din dorința de a nu supăra pe nimeni, este mult mai nociv, pentru că astfel de încarci cu sarcini cărora s-ar putea să nu le poți face față. Din această cauză, ai nevoie de o schimbare de atitudine pentru a învăța să spui „nu” în anumite situații, refuzând sarcini de care simți că nu te poți achita sau care nu iți fac nicio plăcere.
Fă toate lucrurile la timpul lor
Încearcă să nu amâni niciodată ceea ce ai de făcut, pentru că o astfel de amânare pune presiune și se poate ajunge chiar și la situații de criză atunci când apare ceva neprevăzut. Pentru a-ți fi mai ușor, trebuie să îți organizezi mai bine programul și să îți stabilești niște priorități. Dacă ai foarte multe de făcut, poți să-ți notezi totul într-o agendă, stabilind un calendar pentru fiecare problemă de rezolvat.
Un alt sfat util este să aloci un regim prioritar activităților care nu îți fac o plăcere deosebită, pentru că astfel vei „scăpa” mai repede și nu te vei mai gândi tot timpul la ele. În același timp, activitățile care te atrag le poți lăsa pe ultimul plan, ceea ce îți va da un imbold să te ocupi de celelalte sarcini.
Folosește suplimente naturale eliberatoare de stres
Un alt remediu pentru a reduce nivelul de stres îl constituie suplimentele alimentare pe bază de ingrediente naturale cu efect calmant și eliberator de stres. Cel mai cunoscut dintre ele este ceaiul verde, care se regăsește și în oferta farmaciei online Sensiblu. Acesta are printre efecte și creșterea nivelului de serotonină din organism, ceea ce duce la reducerea stresului și a anxietății.
De asemenea și valeriana este recomandată pentru reducerea nivelului de stres, îmbunătățind calitatea somnului.
Bea mai puțină cafea
Cofeina din compoziția cafelei este un stimulent al sistemului nervos, acționând atât asupra creierului, cât și a altor centri nervoși din organism. Acesta este și motivul pentru care majoritatea dintre noi nu ne începem ziua fără cafeaua de dimineață, pentru că aceasta crește temporar nivelul de energie din organism și ne pregătește pentru o nouă zi de muncă. Însă, consumată în exces, cafeaua poate avea multe efecte negative, unul dintre acestea fiind creșterea anxietății. Astfel, dacă bei mai mult de trei cești de cafea pe zi, este bine să reduci consumul, și astfel se va diminua și nivelul de stres.
Nu în ultimul rând, încearcă să profiți la maxim de timpul liber pe care îl ai la dispoziție, petrecându-l împreuna cu familia sau dedicându-te unui hobby pe care l-ai neglijat în ultima vreme.
Măști periculoase, puse la vânzare în România! Ce produse trebuie să eviți ca să nu te infectezi... Copiii și tinerii, față-n față cu pandemia de coronavirus...