- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Indiferent care sunt motivele pentru care te-ai decis că de mâine este timpul să te apuci de sală, trebuie să realizezi că acesta este un pas important care îți poate schimba viața în bine. Cum sedentarismul este una dintre marile probleme actuale, din cauza stilului de viață, locului de muncă, modului în care ne mișcăm în oraș, sportul poate repara anumite probleme de care ajungi uneori să te plângi fără să îți dai seama de ce.
Durerile de spate, postura greșită, senzația de leșin și căderile de glicemie, respirația greoaie atunci când urci două etaje pe jos, toate acestea sunt efectele lipsei complete de activitate fizică. Cea mai mare problemă atunci când începi să mergi la sală este să crezi că sportul nu are nicio regulă. Ai intrat în sală, te-ai urcat pe bandă, iar cele 30 de minute alergate acolo vor șterge cu buretele toate celelalte probleme pe care le resimți. Nu este chiar așa, motiv pentru care este timpul să vorbim despre aceste mituri care apar din lipsă de informație.
5 mituri despre mersul la sală de care trebuie să uiți:
1. Poți obține rezultate extraordinare într-un timp scurt
Singurul lucru pe care mersul la sală îl va aduce în cel mai scurt timp va fi febra musculară. Dar lucrurile nu sunt chiar atât de rele, nu te speria. Este o iluzie ideea că într-o lună poți avea abdomenul tonifiat pe care îl vezi doar în reviste. Prima schimbare pe care o vei sesiza după o lună de antrenament la sală va fi musculatura corpului tău un pic mai bine definită. Brațele vor deveni un pic mai ferme, vei sta cu spatele drept, iar picioarele vor începe să capete forță mai mare. Mai departe de atât, din punct de vedere fizic, nu trebuie să te aștepți la lucruri spectaculoase. Ce se mai poate întâmpla însă este să îți intre în reflex această activitate și să începi s-o faci fără să tragi de tine să mergi la sală. Iar acesta poate fi cel mai mare câștig în prima perioadă.
2. Contează cât te antrenezi, nu ce mănânci
Mulți sportivi privesc alimentația drept un combustibil care îi ajută să facă toate lucrurile pe care și le propun, atât la sală, cât și în viața de zi cu zi. Dacă te apuci de sport, atunci trebuie să ai mare grijă la alimentați, pentru că altfel toată munca ta va fi în zadar. Culmea este că și dacă vrei să slăbești, atunci când faci sport trebuie să mănânci un pic mai mult decât o faci de obicei. Mănâncă de cinci ori pe zi, adică trei mese principale și două gustări, mănâncă mereu după antrenament la un interval de o oră și ține un program constant din acest punct de vedere. Pentru dezvoltarea masei musculare va trebui să mănânci zilnic între 1,5 și 2 grame de proteină pentru fiecare kilogram de pe cântar. Adică pui, curcan, ouă, iaurt grecesc, brânză de vaci, dar și proteină vegetală, care se regăsește în boabele de fasole, năut și ovăz. Desigur, nu vei putea zilnic să mănânci cantități mari de ouă și pui, dar poți să urmărești pe un magazin online de suplimente nutritive cele mai bune soluții ca să îți atingi macronutrienții necesari în fiecare zi.
3. Abdomenele te scapă de grăsimea de pe burtă
Acesta este unul dintre cele mai mari și mai greșite mituri pentru persoanele care încep să facă sport. Grăsimea se pune în bucătărie și se dă jos în bucătărie. Ritmul cu care dai jos grăsimea este dat de activitatea fizică, însă și aici mâncarea contează foarte mult. Te-ai putea întreba, așadar, la ce mai sunt bune exercițiile fizice pentru abdomene? Musculatura abdominală poate fi dezvoltată prin aceste exerciții, însă ca să te poți lăuda cu celebrele pătrățele pe abdomen trebuie să ai un nivel scăzut de grăsime corporală, de cel mult 10%.
4. E de ajuns să faci doar cardio
Exercițiile cardio sunt foarte utile pentru arderea mai rapidă a caloriilor. Dacă tot ce vrei este să scapi rapid de câteva kilograme, atunci banda, coarda, stepperul, eliptica sau rowing-machine pot fi variante excelente pentru tine. Problema este ce se întâmplă odată ce ai dat jos mai multe kilograme, iar corpul nu mai pare slab, ci slăbit mai degrabă. De aceea ai nevoie și de exerciții cu greutăți. Chiar dacă sunt greutăți mici, acestea te vor ajuta să îți modelezi întreg corpul ca să pară mult mai atletic.
5. Nu trebuie să mănânci seara
Mesele de seară reprezintă coșmarul tuturor celor care vor să slăbească. Deseori vei auzi că nu este bine să mănânci după o anumită oră, dar acest lucru este fals. Dacă antrenamentul tău este seara, după antrenament trebuie să mănânci o sursă de proteină cu carbohidrați complecși, pentru slăbit. Pe scurt, o salată cu somon este excelentă. Este recomandat să mănânci cu o oră sau o jumătate de oră înainte de culcare o brânză slabă de vaci, care îți va ajuta musculatura să se hrănească pe tot parcursul nopții și nu te va îngrășa.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Dima Sidelnikov
Leguma care absoarbe grăsimea de pe burtă, fără să urmați vreo dietă complicată!... După aproape 120 de ani, primul medicament preparat direct în laborator, printre cele mai des folosite de români și astă...