Un studiu efectuat recent a scos la iveală adevărul despre țigările electronice. Sunt benefice sau nocive?
Un studiu efectuat în Marea Britanie a descoperit că țigările electronice au ajutat pe aproape 18.000 de persoane din această țară să renunțe la fumat, în 2015.
Totuși, cercetarea în cauză, publicată în British Medical Journal (BMJ), nu are la bază un studiu clinic și nu constituie o garanție a unei legături dintre cauză și efect, dintre utilizarea țigărilor electronice și numărul de persoane care s-au lăsat de fumat, menționează sursa citată.
Alte lucrări, publicate anterior, au contestat ideea că aceste dispozitive reprezintă un înlocuitor eficace al țigărilor obișnuite. Anumite studii au mers până într-acolo încât au susținut că țigările electronice reprezintă pentru adolescenți ''o poartă de intrare'' în lumea dependenților de fumat.
Însă, o echipă de cercetători conduși de Emma Beard de la University College London au relevat noi dovezi potrivit cărora aceste dispozitive i-ar putea ajuta pe fumători să renunțe la viciu.
Impactul pozitiv al țigării electronice este posibil să se datoreze și finanțării programelor publice menite să ajute fumătorii din Marea Britanie, se menționează în studiu.
Circa unul din cinci adulți fumează în Regatul Unit și aproximativ 2,8 milioane de adulți utilizează țigările electronice, arată Agerpres.
O persoană de 40 de ani care renunță la fumat se poate aștepta să trăiască cu nouă ani mai mult decât un fumător care a fumat în fiecare zi, susțin autorii cercetării.
O scădere cu un punct, în 2015, comparativ 2014, a procentului de fumători adulți ''indică faptul că politica împotriva fumatului dusă în Marea Britanie funcționează'', a declarat John Britton, directorul Centrului Britanic pentru Studii asupra Tutunului și Alcoolului. Acesta a estimat că țigările electronice ar fi putut avea o ''contribuție semnificativă'' la acest succes.