Untul ghee, cunoscut si sub denumirea de unt clarifiat, este o varianta superioara a untului. El este renumit pentru proprietatile sale nutritive, dar si terapeutice. Ceea ce il face special este compozitia sa valoroasa, din care se elimina grasimile rele, componentele proteice si apa. Untul ghee a trecut cu brio proba timpului, iar beneficiile sale pentru sanatate sunt incontestabile.
Din ce se prepara?
Materia prima din care se prepara untul ghee este untul de vaca de buna calitate, bogat in grasime si nesarat. Este de evitat untul cu aditivi sau cu alte adaosuri artificiale. El poate fi preparat cu usurinta in propria bucatarie sau poate fi achizitionat din magazine. Metoda de obtinere este relativ simpla si presupune topirea untului la foc mic, eliminarea apei, a proteinelor si a grasimilor din lapte. In final, are loc separarea clara a untului ghee, sub forma unui lichid galben, clar, transparent.
Scade colesterolul si reduce riscul bolilor vasculare
Beneficiile consumului regulat de unt ghee sunt multiple. Insa cel mai important este faptul ca acest unt, spre deosebire alte tipuri de grasimi, nu este periculos. Studiile au demonstrat ca gheea ajuta la scaderea colesterolului si este un adjuvant de baza in prevenirea bolilor cardiovasculare.
Pont: Untul ghee nu are interdictie de varsta, putand fi consumat, deopotriva de copii si de adulti.
Adjuvant in afectiuni psihice si in probleme de memorie
Daca te simti iritat, obosit sau ai probleme cu memoria nu ezita sa consumi acest sortiment de unt. Cateva lingurite de unt clarifiat pe zi te vor ajuta sa treci mai usor peste aceste inconveniente.
Sfat: Daca suferi de insomnie, adauga o lingurita de unt ghee in lapte cald si bea-l inainte de culcare.
Puternic antioxidant si antitoxic
Untul ghee este deosebit de important pentru ca hraneste toate tesuturile si organele. De aceea el este considerat un puternic antioxidant si un antitoxic excelent.
Efect tonic si de intinerire
De efectele benefice ale untului ghee beneficiaza si pielea, parul si unghiile. Pielea va avea un aspect mai tanar, va fi mai tonifiata, iar parul si unghiile mai rezistente. Fiind un remediu natural, nu strica sa fie incercat.
Cat poate fi pastrat?
Untul ghee este cu atat mai pretios cu cat este mai vechi. Trecerea timpului nu ii distruge proprietatile, din contra, unele caracteristici nutritive devin mai puternice. Este vorba de cele care ajuta in tratarea unor afectiuni ale sistemului nervos sau afectiuni ORL. Untul ghee nu este deloc pretentios pentru ca nu trebuie pastrat la frigider. Il putem lua cu noi cand plecam la drum, respectand conditia de a-l depozita intr-un recipient bine inchis.
Atentie: Nu te speria daca untul ghee devine moale sau fluid. El isi schimba consistenta daca temperatura ambientala este mai mare.
Sfatul specialistului:
Dr. Luiza Pirvu, consultant in nutritie
Untul ghee este putin cunoscut bucatariei romanesti si dieteticii din tara noastra. Studiile medicale au aratat ca untul ghee poate reduce colesterolul sangvin, pe seama fractiunii "rele", LDL colesterol, prin stimularea secretiei biliare. Desi este o varianta superioara a untului obisnuit, consumul excesiv nu este indicat, mai ales in dietele de slabire, intrucat 1 g de unt ghee are un aport de aproximativ 9 calorii.
Citeste si revista Felicia!
Foto: foodiewithfamily.com
VIDEO! Exista si bacterii care ne intretin sanatatea... Obezitatea - o problema din ce in ce mai frecventa in randul romanilor...