Specialistii spun insa ca acesta nu este un motiv de ingrijorare daca sunt luate anumite masuri de precautie, informeaza Mediafax.
Leptospiroza sau maladia Weil
Este o infectie provocata de urina animalelor. Simptomele bolii sunt starile de voma, diareea, dureri de cap, dureri musculare, iar netratata, boala poate provoca moartea din cauza ca organele cedeaza.
Pescarii si persoanele care se plimba cu canoe sau jet-ski sunt de obicei victime ale bolii deoarece se taie adesea in apa.
Sfaturile specialistilor:
• purtati sandale pentru a evita taieturile pe talpi, iar daca aveti o rana, nu intrati in apa
• nu inotati intr-o zona urbana decat in cazul in care sunteti siguri ca apa este monitorizata pentru siguranta
E.coli
Desi este asociata cu toxiinfectia alimentara, boala poate fi contactata si din ape care contin resturi menajere. Provoaca stari de voma si diaree si poate fi fatala, insa daca este tratata cu antibiotice, se vindeca destul de repede.
Otita externa
Este o infectie comuna cunoscuta sub numele de "urechea inotatorului" deoarece persoanele care inoata regulat sunt de cinci ori mai expuse la aceasta. Mici zgarieturi, taieturi sau pete pe piele pot vulnerabiliza urechea in fata bacteriilor din apa, iar aceasta se poate inflama si cauza mancarimi. In cazurile severe bolnavul poate chiar surzi temporar.
Sfaturile specialistilor:
• nu bagati urechile in apa daca nu sunteti siguri ca apa este curata
• folositi dopuri de urechi pentru a evita ca apa murdara sa intre in interiorul urechilor
Desi nu provoaca nicio boala, si algele sunt printre bacteriile care aduc neplaceri persoanelor care inoata. Algele pot provoca iritatii, mancarimi, probleme ale stomacului sau reactii alergice care duc la dificultati de respiratie.
FOTO: swimforzoe.blogspot.com