Românii au înghiţit antibiotice cu pumnul, după ureche, iar germenii s-au obişnuit cu ele, s-au adaptat, au devenit rezistenţi. Asta înseamnă că suntem dezarmaţi în faţa unor boli care ucid.
În viitor, probabil o serie întreagă de patologii nu vor mai putea fi tratate cu antibiotice. Ceea ce ne îngrijorează este reîntoarcerea la epoca preantibiotică, consecinţele fiind incalculabile”, a spus ieri prof. univ. dr. Alexandru Rafila în cadrul conferinţei “Antibioticele - utilizarea în exces şi rezistenţa, impact major asupra sănătăţii publice”.
În acelaşi context, conf. Gabriel Popescu a subliniat că problema rezistenţei bacteriene la antibiotice este considerată o ameninţare globală la adresa sănătăţii populaţiei.
Nici medicamentele nu au calitate bună
Ţara noastră se află, din păcate, în vârful ierarhiei la acest capitol. În anul 2013, România era pe locul trei între statele Uniunii Europene, după Grecia şi Franţa.Totodată, există trei bacterii în cazul cărora rezistenţa la antibiotice creşte rapid, iar România se află pe primele locuri la nivel european în ceea ce priveşte incidenţa acestor microorganisme.
“Ridicăm un semnal de alarmă şi în ceea ce priveşte calitatea utilizării antibioticelor, în sensul că se folosesc de multe ori preferenţial antibiotice cu un spectru mai larg, care au un risc mai mare să selecteze germeni rezistenţi şi se folosesc mai puţin antibiotice la care un asemenea risc e mai scăzut”, a mai spus conf. Gabriel Popescu pentru Libertatea.