- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Ştiaţi că vremea de afară ne influenţează starea de spirit? Trecerea de la cald la frig, de la soare la ploaie sau ceaţă, sunt schimbări de atmosferă ce pot fi responsabile pentru stările noastre depresive. Prin schimbarea stilului de viaţă şi, mai ales prin alimentaţie, ne putem fortifica organismul şi putem aduce buna dispoziţie, fără ajutorul medicamentelor.
Toxinele provenite din alimente au un impact puternic asupra stării noastre emoţionale. Acestea se găsesc, de obicei, în carne, brânzeturi, zaharuri şi cereale rafinate. Consumul de alimente naturale, integrale, mesele regulate, mişcarea uşurează digestia şi ajută la detoxifierea organismului. "Hormonul fericirii" sau tripofanul îl găsim în peşte, ouă, cereale integrale nerafinate, nuci, alune de pădure nesărate şi neprăjite şi, mai ales, în drojdia de bere din suplimentele alimentare.
Profu' Menci ne spune că nucile Caju au un puternic efect antidepresiv şi pot fi consumate în cantitate de 30-50g/zi (aport caloric 200-320 Kcal), în cure de minimum 15 zile, mai ales pe timpul iernii. De preferat dimineaţa, la micul dejun, împreună cu puţină miere naturală, sau seara între orele 17 – 20.
Hrişca este un corector al acidităţii metabolice, ce vine, pe lângă vitaminele B şi săruri minerale, cu aport de fibre şi proteine cu efecte antidepresive remarcabile.
Prunele crude, uscate sau preparate sub formă de magiun românesc tradiţional, fără adaos de zahăr şi alte ingrediente, sunt excelente pentru ridicarea moralului.
"În ceea ce priveşte dieta zilnică, mare atenţie, deoarece trebuie să fie strict individualizată. Şi când spun „dieta” nu mă refer la „regim de slăbit”, mă refer la stil de viaţă, alimentaţie corectă, gândire pozitivă şi combaterea sedentarismului", spune Profu' Menci.
Depresia este cea mai frecventă cauză ce afectează starea noastră de sănătate, atât la nivel fizic, cât şi spiritual. La nivel global, ea afectează aproximativ 121 de milioane de oameni. În Europa se estimează că 50 de milioane de persoane suferă de această boală.