Antena Căutare

După aproape 120 de ani, primul medicament preparat direct în laborator, printre cele mai des folosite de români și astăzi

Cel mai des folosit medicament și astăzi de români este aspirina, cea pe care la 10 octombrie 1903, compania Bayer o punea în vânzare. Noul medicament fusese obținut de chimistul bavarez Felix Hoffman, pentru a ameliora reumatismul tatălui său.

Cel mai des folosit medicament și astăzi de români este aspirina, cea pe care la 10 octombrie 1903, compania Bayer o punea în vânzare. Noul medicament fusese obținut de chimistul bavarez Felix Hoffman, pentru a ameliora reumatismul tatălui său.

Aspirina sau acidul acetilsalicilic, unul dintre medicamentele cele mai cunoscute în lumea întreagă, recomandat pentru diverse afecţiuni de la simple viroze, dureri de cap, procese inflamatorii în faze incipiente şi până la prevenirea bolilor de inimă a reprezentat primul dintre medicamentele preparate direct în laborator.

Aspirina își are origini vechi. Hipocrate, medicul grec după care s-a numit jurământul lui Hipocrate, a scris în secolul al V-lea î.Hr. despre o pudră amară extrasă din scoarța de salcie care avea puterea de a ușura durerile și de a reduce febra. Acest remediu este menționat în texte antice din Sumer, Egipt și Asiria.

Extractul activ al scoarței, numit salicină, după numele latin pentru salcia albă ( Salix albă ), a fost izolat în formă să cristalină în 1828, de către farmacistul francez Henri Leroux și chimistul italian Raffaele Piria, care au reușit să separe acest acid în formă să pură.

Articolul continuă după reclamă

Aspirina a fost sintetizată în anul 1853, de chimistul francez Français Charles Gerhardt, de la Universitatea Montpellier.

Începând cu 1829, farmacistul Henri Leroux descoperă proprietăţile curative ale învelişului de salcie şi plantei numită creţuşcă din care este extrasă salicina.Această substanţă este redescoperită, în 1893, de către germanul Felix Hoffman, chimist la compania Bayer, că fiind vindecătoare pentru reumatism.

Bayer a comercializat-o abia în 1903, sub marca ''Aspirină''. 'A' pentru ''acetil'', 'spir' datorită creţuştei şi ''în'' care reprezintă terminaţia pentru un medicament.

Aspirina este și astăzi, la aproape 120 de ani de la comercializarea sa, unul dintre cel mai des folosite medicamente deși, potrivit unui studiu al cercetătorilor din Statele Unite şi Australia, consumul zilnic de aspirină poate face mai mult rău

Sursa: Wikipedia

5 mituri despre mersul la sală de care trebuie să uiți... Nu te mai oprești din slăbit! Dieta de trei zile sau cum să dai jos cinci kilograme într-un timp record! Trupul tău va f...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x