Cercetatorii au monitorizat 85.000 de persoane spitalizate cu diagnosticul de infarct in perioada ianuarie 2003-decembrie 2006 din Marea Britanie.
Studiul avertizeaza ca, in cazul scaderii temperaturii, primele 15 zile de la acest fenomen sunt critice pentru persoanele predispuse la boli cardiovasculare.
De asemenea, studiul atrage atentia ca persoanele cu varste intre 75 si 84 de ani reprezinta categoria cea mai vulnerabila la frig, la care se adauga pacientii afectati de cardiopatie coronariana.
Riscul de infarct miocardic in cazul persoanelor vulnerabile ar putea fi diminuat in mod considerabil prin avertismente tintite. Doua sunt caile ce pot contribui la prevenirea acestor atacuri de cord: mass-media si medicii.
Autorii unor asemenea studii sunt de parere ca emisiunile radio-tv, rubricile meteo din presa scrisa care informeaza asupra modificarilor de temperatura sa fie astfel concepute incat sa permita o mai buna comunicare a informatiilor, formatele lor sa capteze si sa fixeze informatia.
In privinta medicilor, autorii studiilor isi indreapta atentia spre medicul de familie, cel care este la curent cu istoricul bolilor tuturor pacientilor pe care-i are pe lista.
Astfel, medicul de familie are menirea de a-i convinge pe acesti pacienti asupra riscurilor suplimentare la care se expun o data cu venirea sezonului rece. Tot de prevenirea acestor accidente ale inimii tine si vaccinarea antigripala.
Astfel, organismul este aparat de virusurile gripale si scutit de efectele nefaste ale episoadelor gripale. Un rol important il are vestimentatia. Aceasta trebuie sa fie lejera, usoara, confectionata din materiale naturale, calduroase.
Fularul, caciula si manusile sunt accesorii care contribuie la conservarea temperaturii corpului si, astfel, la prevenirea unui accident cardiac. Si inca un sfat: alcoolul n-are nici o legatura cu incalzirea corpului. Dimpotriva, este inamicul inimii!
Citeste jurnalul.ro
Ai grija de silueta de sarbatori!... VIDEO! Mananca sanatos in sezonul rece!...