Antena Căutare

Au fost create doua vaccinuri care pot opri evolutia cancerului

Doua vaccinuri terapeutice care pot opri evolutia cancerului au fost obtinute la Institutul Pasteur din Franta. Profesorul doctor Claude Leclerc, coordonatoarea Departamentului de imunologie si vaccinologie din cadrul institutului, dezvaluie informatii interesante despre aceste vaccinuri intr-un interviu publicat in Paris Match.

"Scopul unui vaccin preventiv este acela de a stimula raspunsul imunitar al organismului, astfel incat acesta sa recunoasca si sa neutralizeze un virus sau o bacterie.


Vaccinurile terapeutice elaborate de profesorul doctor Claude Leclerc, in colaborare cu echipele cercetatorilor Daniel Ladant si Sylvie Bay, sunt testate in prezent pentru urmatoarele tipuri de cancer: uterin, melanom malign (cancer de piele), adenocarcinoame la san, la plaman, la colon.

Cum actioneaza cele doua vaccinuri terapeutice?

"Primul vaccin contine o molecula (numita CyaA) care activeaza celulele dendritice (responsabile de aparitia raspunsului imun al organismului) si le da semnalul ca sa mobilizeze limfocitele («celulele ucigase»). Limfocitele recunosc si ataca celulele tumorale. Pentru al doilea vaccin este utilizata tot o molecula, numita Mag-Tn3. Pentru a intelege cum actioneaza, trebuie stiut ca majoritatea tumorilor canceroase au celule pe suprafata carora se gaseste molecula Tn, care nu poate fi detectata pe suprafata celulelor sanatoase. Am conceput un vaccin care tinteste molecula Tn. Asadar, obiectivul vaccinului este de a invata sistemul imunitar sa identifice celulele purtatoare ale moleculei Tn si sa le distruga", a explicat profesor doctor Claude Leclerc.

Teste pe om

Vaccinul care contine molecula CyaA a fost testat in cazul cancerului uterin si cancerului de piele (melanom). In ambele cazuri, testele efectuate pe soareci au inregistrat rezultate bune, ce au permis trecerea la faza a doua - testele pe om. Astfel, in 2010, s-a efectuat un test clinic la care au participat femei infectate cu virusul papilloma (responsabil de cancerul uterin), carora li s-a administrat vaccinul terapeutic pe baza moleculei CyaA. In Belgia, acest vaccin este testat in prezent pe un esantion de pacienti cu cancer de piele.

Vaccinul terapeutic pe baza moleculei Mag-Tn3 este destinat tratarii adenocarcinoamelor (tumori canceroase la san, la plaman sau la colon). Acest vaccin a fost testat cu succes pe maimute, iar testele pe om sunt prevazute in 2013.

Vaccinuri si in SUA

Acestea nu sunt singurele vaccinuri terapeutice pentru cancer. Cercetatorii din Statele Unite ale Americii au dezvoltat un vaccin terapeutic pentru cancerul de prostata. Acest vaccin, creat de compania Dendreon Corporation, este deja autorizat din anul 2010 de Autoritatea americana a medicamentului (FDA). Testele clinice pe om au dovedit ca vaccinul terapeutic pentru cancerul de prostata este capabil sa intarzie evolutia bolii. Din 2010, acest vaccin poate fi administrat barbatilor care sufera de cancer al prostatei. Potrivit profesorului Claude Leclerc, acesta este un fapt esential care demonstreaza valabilitatea conceptului de vaccinare terapeutica.

Rezultate incurajatoare au fost obtinute si in cazul vaccinului terapeutic pentru cancerul de piele elaborat recent in SUA. In schimb, celelalte vaccinuri terapeutice incercate in laboratoarele americane au obtinut rezultate negative. "Aceasta pentru ca, in general, cancerul este o boala foarte agresiva. Cand se dezvolta o tumoare, eficienta sistemului imunitar scade dramatic. Sistemul natural de aparare a organismului este greu de restabilit in aceasta situatie", precizeaza profesorul doctor Claude Leclerc.

Modul in care actioneaza vaccinurile dezvoltate la Institutul Pasteur difera de cel al vaccinurilor terapeutice testate in SUA. Pentru acestea din urma se preleveaza celule dendritice de la pacient, care sunt prelucrate in laborator si apoi sunt reinjectate sub forma de vaccin pacientului, arata profesorul doctor Claude Leclerc. Vaccinurile elaborate de cercetatorii francezi actioneaza direct asupra cancerului, tintind celulele canceroase.

Citeste si jurnalul.ro!
Foto: abc.net.au

Hepatitele, de la A la E... Numarul persoanelor cu diabet este in crestere...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x