Antena Căutare

Cancerul în România. Care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer la adulți și câți bani alocă CNAS tratamentului

Cancerul în România. Care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer la adulți și câți bani alocă CNAS tratamentului. Află din articolul a1.ro, care sunt cele mai des întâlnite tipuri de cancer la adulți, date statistice din Programul Național de Oncologie al CNAS, Casa Națională de Asigurări de Sănătate

Cancerul în România. Care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer la adulți și câți bani alocă CNAS tratamentului
Cancer | pixabay.com

Cancerul în România. Care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer la adulți și câți bani alocă CNAS tratamentului. Află din articolul a1.ro, care sunt cele mai des întâlnite tipuri de cancer la adulți, date statistice din Programul Național de Oncologie al CNAS, Casa Națională de Asigurări de Sănătate

Cancerul a ajuns principala cauză de mortalitate în lume, milioane de oameni pierzându-și viața din cauza acestei boli despre care se crede că va deveni o adevarată epidemie până în anul 2050. Exista peste 100 de tipuri de neoplasm, unele mai rele decât altele.

Cele mai frecvente tipuri de cancer răspândite în rândul adulților din România

Cancerul de pancreas și cel pulmonar evoluează exploziv, cel mamar și de prostată se dezvoltă mai lent. Iată care sunt cele mai întâlnite cancere pe care le fac românii, manifestările lor și șansele de supraviețuire ale fiecăruia.

CANCERUL de PANCREAS

DATE GENERALE: E cel mai agresiv cancer: doar 4% dintre pacienți supraviețuiesc cinci ani. E cancerul care i-a răpus pe Steve Jobs, pe Patrick Swayze, și pe deputatul Victor Surdu. Anual, în lume sunt diagnosticate peste 200.000 de cazuri, cu o rată de mortalitate de 98%. E întâlnit mai des la vârstnici. Peste 80% sunt depistați în faza avansată. Între 10-30% din cei operați supraviețuiesc cinci ani.

FACTORI DE RISC: Cauzele includ fumatul, alimentația bogată în grăsimi, diabetul și pancreatita cronică, expunerea la pesticide.

SIMPTOME: Primele semne sunt îngălbenirea pielii și a ochilor, urina închisă la culoare, scaune deschise la culoare, durere în capul pieptului, slăbiciune, lipsa apetitului, greața, pierdere bruscă în greutate.

DIAGNOSTIC: Se depistează prin teste de sânge, RMN, ecografie etc.

CANCERUL de ESOFAG

DATE GENERALE: Doar 13% dintre pacienții diagnosticași cu cancer esofagian trăiesc cinci ani. Boala e mai frecventă la bărbați. Evoluează rapid, iar prognosticul e nefavorabil din cauza prezentării târzii la doctor.

FACTORI DE RISC: Fumatul, consumul de alcool și prezența esogafului Barrett (o afecțiune care poate fi cauzată de refluxul gastric-întoarcerea mâncării din stomac pe gât) pot determina apariția bolii.

SIMPTOME: Cele mai frecvente semne sunt durerea la înghițire (chiar și în cazul lichidelor) și pierderea în greutate, răgușeala și tuse, indigestie și arsuri la stomac, simptome destul de vagi.

DIAGNOSTIC: Se poate depista prin radiografii toracale, tranzit baritat (o serie de radiografii ale esofagului și stomacului, după ce pacientul bea un lichid cu bariu), endoscopie și biopsie.

CANCERUL de PLĂMÂNI

DATE GENERALE: Cancerul pulmonar are o rată de supraviețuire de 2-10% pentru cinci ani și provoacă cele mai multe decese în lume, mai multe decât cele datorate cancerului la sân și de prostată la un loc.

FACTORI DE RISC: Principala cauză e fumatul.

SIMPTOME: Se diagnostichează, de regulă, în metastaze. E posibil ca tumora să nu aibă simptome în zona pieptului. “Este bine să vă faceți o radiografie dacă aveți următoarele simptome: tuse, sputa cu sânge, durere în capul pieptului, dispnee, pneumonii sau bronșite repetate, oboseală, lipsa apetitului, scădere inexplicabilă în greutate, răgușeală, transpirații ale feței și gâtului”, explică pneumologul Magdalena Ciobanu.

DIAGNOSTIC: În cazul în care nu este răspandit în organism, tumora e îndepărtată chirurgical. Dacă boala e extinsă, sunt indicate radioterapia sau chimioterapia.

CANCERUL de FICAT

DATE GENERALE: Este urmatorul pe lista neagră, cu o rată de supraviețuire de 8% pentru cinci ani. Este a treia cauză de mortalitate prin cancer în lume. Ca și restul cancerelor digestive, frecvența lui e în creștere.

FACTORI DE RISC: Principalii factori de risc sunt hepatitele B sau C, alcoolul, obezitatea și excesul de fier din ficat. Și contraceptivele orale sunt incriminate. E mai frecvent la bărbații peste 60 de ani.

SEMNE: Primele simptome includ scadere bruscă și neașteptată în greutate, durere în zona dreaptă superioară a abdomenului, pierderea poftei de mâncare, balonare, oboseală excesivă, greața sau vomă, febră și icter.

DIAGNOSTIC: Se depistează prin teste de sânge, tomografie computerizată, ecografie și biopsie. Extirparea tumorii și transplantul de ficat poate vindecă boala.

CANCERUL de STOMAC

DATE GENERALE: Un sfert dintre bolnavi trăiesc cinci ani. E al cincilea ca rată de mortalitate în România și a doua cauză de deces prin cancer în lume. Apare mai des la bărbați, după 70 de ani.

FACTORI DE RISC: Alimentația bogată în produse conservate prin uscare sau fum, excesul de sare și nitriți (din mezeluri), dieta săracă în fibre și în seleniu (surse: pește, ouă, dovleac) , infecția cu Helicobacter pylori, dar și antecedentele in familie (risc triplu) sunt cei mai importanți factori de risc. Grupa de sange A și familiile cu polipi in tractul digestiv au risc crescut.

SIMPTOME: Primele semne care îl trădează sunt senzația de balonare imediat după masă, greață și vomă, arsuri la stomac, sânge în scaun, icter, umflarea abdomenului, durere la înghițire, pierdere în greutate inexplicabilă.

DIAGNOSTIC: E depistat prin examen cu bariu și endoscopie.

CNAS - Program Național de Oncologie 2019 - Câți bani alocă CNAS pe monitorizarea și tratmentul cancerului

Programul Naţional de Oncologie are ca obiective tratamentul medicamentos al bolnavilor cu afecţiuni oncologice, monitorizarea prin PET-CT a evoluţiei bolii la pacienţii cu afecţiuni oncologice, reconstrucţia mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare, diagnosticul şi monitorizarea leucemiilor acute la copii şi adulţi, radioterapia bolnavilor cu afecţiuni oncologice realizate în regim de spitalizare de zi şi diagnosticul genetic al tumorilor solide maligne la copii şi adulţi.

Tratament medicamentos al bolnavilor cu afecţiuni oncologice

Numărul de bolnavi cu afecțiuni oncologice cum ar fi citostatice, imunomodulatori, hormoni, factori de creştere şi inhibitori de osteoclaste în spital şi în ambulatoriu tratați prin intermediul programului este de 119.040 persoane. Costurile mediu per bolnav anual sunt de 12.002 lei. Cheltuielile includ medicamentele specifice precum citostatice, imunomodulatori, hormoni, factori de creştere, inhibitori de osteoclaste.

În acest program, criteriile de eligibilitate includ următoarele stadii:

1) includerea în program: după stabilirea diagnosticului de boală neoplazică şi stadializarea extensiei tumorale, conform procedurilor recomandate de ghidurile şi tratatele naţionale şi internaţionale recunoscute;

2) excluderea din program: după epuizarea dozelor de citostatice recomandate sau a timpului de acordare a tratamentului sau la solicitarea bolnavului, după caz;

3) reincluderea în program: la constatarea recidivei sau a progresiei bolii stabilizate, când pacientul necesită reinstituirea tratamentului antineoplazic.

Monitorizarea evoluţiei bolii la pacienţii cu afecţiuni oncologice prin PET-CT

Acest program include monitorizarea evoluției bolii la pacienții cu afecțiuni oncologice prin PET-CT. În aceste cazuri, numărul total al bolnavilor tratați este de 5.860 persoane, iar tariful mediu per investigație este 4.000 lei. Costurile includ serviciile medicale paraclinice, investigațiile PET-CT. Criteriile de eligibilitate pentru pacienții adulți îi includ pe cei care suferă de următoarele afecțiuni:

  • cancere ale capului și gâtului (tumori ale sferei ORL)
  • cancere tiroidiene
  • cancerul mamar
  • cancerul pulmonar cu celule “non small” (NSCLC)
  • cancerul pulmonar cu celule mici (SCLC)
  • neoplazii pleurale maligne
  • carcinomul timic
  • carcinoamele esofagiene
  • carcinoamele gastrice
  • tumorile stromale gastrointestinale (G.I.S.T.)
  • carcinoame pancreatice
  • carcionoame colorectale
  • carcinoame ovariene
  • carcinoame uterine
  • tumori ale celulelor germinale
  • carcinoame anale, vulvare și peniene
  • limfoame
  • mieloame
  • melanomul malign
  • tumori musculoscheletale
  • tumori neuroendocrine

Reconstrucţia mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare

Acest subprogram este menit să asigure endoprotezele mamare pentru reconstrucţia mamară după afecţiuni oncologice. În program sunt incluse pacientele ale căror evaluare oncologică de etapă avizează explicit indicația de reconstrucţie mamară, imediată sau secundară. Numărul de bolnave tratați prin intermediul programului este de 165 persoane, iar costul mediu per bolnavă este de 2.087 lei. În aceste cheltuieli sunt incluse endoprotezele mamare pentru reconstrucţia mamară.

Diagnostic şi monitorizare a bolii minime reziduale a bolnavilor cu leucemii acute prin imunofenotipare, examen citogenetic şi/sau FISH şi examen de biologie moleculară la copii şi adulţi

Acesta asigură serviciile pentru diagnosticul iniţial şi de certitudine al leucemiei acute şi servește la monitorizarea bolii minime reziduale a bolnavilor cu leucemii acute. Bolnavii incluși în program sunt cei cu diagnostic prezumtiv de leucemie acută dovedit obligatoriu printr-un examen citomorfologic efectuat anterior trimiterii spre investigare complexă prin imunofenotipare, citogenetică şi biologie moleculară, dar și bolnavii cu diagnostic de leucemie acută în tratament medicamentos.

Numărul de bolnavi beneficiari de aceste servicii, în România, sunt după cum urmează:

a) numărul de bolnavi beneficiari de servicii pentru diagnosticul iniţial al leucemiei acute este de 555 de persoane;

b) număr de bolnavi beneficiari de servicii pentru diagnosticul de certitudine al leucemiei acute prin imunofenotipare este de 680 persoane;

c) număr de bolnavi beneficiari de servicii pentru diagnosticul de certitudine al leucemiei acute prin examen citogenetic şi/sau FISH este de 345 persoane;

d) număr de bolnavi beneficiari de servicii pentru diagnosticul de certitudine al leucemiei acute prin examen de biologie moleculară este de 445 persoane;

e) număr de bolnavi cu diagnostic de leucemie acută beneficiari de servicii de monitorizare a bolii minime reziduale prin imunofenotipare este de 250 persoane;

f) număr de bolnavi cu diagnostic de leucemie acută beneficiari de servicii de monitorizare a bolii minime reziduale prin examen citogenetic şi/sau FISH este de 20 persoane;

g) număr de bolnavi cu diagnostic de leucemie acută beneficiari de servicii de monitorizare a bolii minime reziduale prin examen de biologie moleculară este de 170 persoane.

Astfel, și tarifele pentru îngrijirea acestor bolnavi sun diferite:

a) tarif/bolnav beneficiar de serviciu pentru diagnosticul iniţial al leucemiei acute (medulogramă şi/sau examen citologic al frotiului sanguin, coloraţii citochimice): 201 lei;

b) tarif/bolnav beneficiar de serviciu pentru diagnosticul de certitudine al leucemiei acute prin imunofenotipare: 1.309 lei;

c) tarif/bolnav beneficiar de serviciu pentru diagnosticul de certitudine al leucemiei acute prin examen citogenetic şi/sau FISH: 834,5 lei;

d) tarif/bolnav beneficiar de serviciu pentru diagnosticul de certitudine al leucemiei acute prin examen de biologie moleculară: 600 lei;

e) tarif/bolnav cu diagnostic de leucemie acută beneficiar de serviciu pentru monitorizarea bolii minime reziduale prin imunofenotipare: 1.309 lei;

f) tarif/bolnav cu diagnostic de leucemie acută beneficiar de serviciu pentru monitorizarea bolii minime reziduale prin examen citogenetic şi/sau FISH: 834,5 lei;

g) tarif/bolnav cu diagnostic de leucemie acută beneficiar de servicii pentru monitorizarea bolii minime reziduale prin examen de biologie moleculară: 600 lei.

Cheltuielile medicale includ serviciile pentru diagnosticul iniţial şi de certitudine al leucemiilor acute şi pentru monitorizarea bolii minime reziduale a bolnavilor cu leucemii acute.

Radioterapie pentru bolnavii cu afecţiuni oncologice realizate în regim de spitalizare de zi

Acest program se ocupă de asigurarea serviciilor de radioterapie (radioterapie cu ortovoltaj, cobaltoterapie, radioterapie cu accelerator liniar 2D, radioterapie cu accelerator liniar 3D, radioterapie IMRT, brahiterapie) a bolnavilor cu afecţiuni oncologice.

În acest program sunt incluși bolnavi cu afecţiuni oncologice, la recomandarea comisiei medicale de indicaţie terapeutică formată din cel puţin un medic radioterapeut, un medic oncolog şi medicul curant al bolnavului, putând face apel în funcţie de caz la următoarele specialităţi: chirurgie, chirurgie oncologică, imagistică medicală, anatomopatologie.

Programul se angajează să achite costurile următoarelor:

  • radioterapie cu ortovoltaj/kilovoltaj
  • cobaltoterapie
  • radioterapie cu accelerator linear 2D
  • radioterapie cu accelerator linear 3D
  • IMRT
  • brahiterapie

Numărul de bolnavi ce suferă de aceste afecțiuni, în România, sunt, după cum urmează:

a) număr de bolnavi cu afecţiuni oncologice trataţi prin radioterapie cu ortovoltaj: 360;

b) număr de bolnavi cu afecţiuni oncologice trataţi prin radioterapie cu cobaltoterapie/an: 985;

c) număr de bolnavi cu afecţiuni oncologice trataţi prin radioterapie cu accelerator liniar 2D/an: 2.385;

d) număr de bolnavi cu afecţiuni oncologice trataţi prin radioterapie cu accelerator liniar 3D/an: 6.395;

e) număr de bolnavi cu afecţiuni oncologice trataţi prin radioterapie IMRT/an: 7.590;

f) număr de bolnavi cu afecţiuni oncologice trataţi prin brahiterapie/an: 1.840;

Costurile pentru tratarea acestor afecțiuni sunt: tarif/serviciu de radioterapie cu ortovoltaj: 29 lei; tarif/serviciu de radioterapie cu cobaltoterapie: 144 lei; tarif/serviciu de radioterapie cu accelerator liniar 2D: 180 lei; tarif/serviciu de radioterapie cu accelerator liniar 3D: 320 lei; tarif/serviciu de radioterapie IMRT: 640 lei; tarif/serviciu de brahiterapie: 302 lei.

Cheltuielile includ toate costurile necesare realizării serviciilor de radioterapie, inclusiv serviciile efectuate sau documentele eliberate în strânsă legătură şi în vederea efectuării serviciului medical respectiv.

Diagnosticarea genetică a tumorilor solide maligne (sarcom Ewing şi neuroblastom)

Acest subprogram asigură serviciile necesare pentru diagnosticul genetic al tumorilor solide maligne (sarcom Ewing şi neuroblastom). Cei incluși în program sunt bolnavi cu diagnostic prezumtiv de tumori solide maligne (sarcom Ewing şi neuroblastom). Numărul de bolnavi care beneficiază de aceste servicii medicale sunt:

a) număr de bolnavi beneficiari de servicii de testare genetică pentru neuroblastom: 12;

b) număr de bolnavi beneficiari de servicii de testare genetică pentru sarcom Ewing: 8;

Costurile pentru bolnavi sunt după cum urmează:

a) tarif/bolnav beneficiar de serviciu de testare genetică pentru neuroblastom: 701 lei;

b) tarif/bolnav beneficiar de serviciu de testare genetică pentru sarcom Ewing: 701 lei.

Cheltuielile includ serviciile pentru diagnosticul genetic al tumorilor solide maligne (sarcom Ewing şi neuroblastom).

Mai multe detalii despre Programul Național de Oncologie 2019 pot fi găsite pe site-ul CNAS

Sursă foto: pixabay.com

Astenia de primăvară. Care sunt simptomele și cum o putem preveni... 10 metode ca să scapi de grăsimea de pe burtă fără să mergi la sală...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x