Antena Căutare

Cancerul la plămâni ar putea fi depistat mai devreme cu ajutorul Inteligenței Artificiale

Inteligenţa Artificială ar putea reprezenta o soluţie în ceea ce priveşte depistarea timpurie şi tratarea eficientă a cancerului pulmonar.

depistare cancer pulmonar, inteligenta artificiala

Inteligenţa Artificială ar putea reprezenta o soluţie în ceea ce priveşte depistarea timpurie şi tratarea eficientă a cancerului pulmonar.

O parte importantă în dificultatea tratării majorităţii formelor de cancer este depistarea cu întârziere a acestora, în stadii în care intervenţiile medicale au şanse mai mici de reuşită.

În mod tradiţional, specialiştii radiologi se uită pe sute de imagini produse de tomografii pentru a identifica markerii tumorali. Observarea acestora depinde de calitatea imaginii şi stadiul afecţiunii.

Experţii care lucrează pentru Google în zona inteligenţei artificiale au creat un model de predicţie generală pentru cancerul la plămâni, care poate identifica ţesutul malign în forme care sunt greu de observat de cadrele medicale în condiţii normale.

AI-ul a fost antrenat pe baza unui mare număr de tomografii anterioare, învăţând astfel să depisteze tumora şi rata de creştere a ţesutului suspectat.

Modelul AI a fost testat cu 45.856 de tomografii care au fost analizate în paralel şi de o echipă de radiologi specializaţi în cancer pulmonar. AI-ul a detectat corect cu 5% mai multe tumori decât echipa de radiologi şi a avut un număr de rezultate pozitive false (tumori identificate incorect) mai mic cu 11%.

Algoritmul dezvoltat de Google mai are de parcurs testări şi cercetări clinice înainte de a putea fi folosit în cazuri concrete, însă cercetătorii se arată încrezători în potenţialul acestuia.

Cancerul pulmonar are cea mai mare rată a mortalităţii dintre toate formele de cancer. În fiecare an, 1,7 milioane de oameni mor din această cauză.

Sursa: News.ro

Sfaturi pentru a-ți proteja pielea pe timpul verii... Dieta cu salate. Cinci rețete de salate care te ajută să slăbești 5 kg în 14 zile...
Horoscopul dragostei pentru luna iunie 2023. Peștii ar putea fi ceruți în căsătorie
Previziunile astrale oferă anumită posibilități, iar horoscopul dragostei pentru luna iunie...
Horoscopul zilei de 2 iunie 2023. Racii sunt sfătuiți să fie mai romantici. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 2 iunie 2023 spune că Racii sunt sfătuiți să fie mai romantici, iar...
Parteneri
Ștrudel cu cireșe și scorțișoară. Desert simplu și delicios, de vară
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x