Antena Căutare

Cancerul la plămâni și simptomele ignorate frecvent. La ce să fii atent

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai agresive forme de cancer, fiind, a treia cauză a mortalității la nivel mondial. Simptomele sunt de multe ori neglijate, iar cancerul la plămâni, boală din cauza căreia a murit și actrița Florina Cercel, este depistat târziu.

Galerie
Florina Cercel a murit din cauza cancerului pulmonar

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai agresive forme de cancer, fiind, a treia cauză a mortalității la nivel mondial. Simptomele sunt de multe ori neglijate, iar cancerul la plămâni, boală din cauza căreia a murit și actrița Florina Cercel, este depistat târziu.

Cancerul de plămâni, boala cruntă din cauza căreia a murit actrița Florina Cercel, este descoperit de multe ori tardiv, asta pentru că persoanele afectate neglijează primele simptome ale cancerului pulmonar. 90% dintre cazuri sunt diagnosticate în stadii tardive, inoperabile.

Potrivit unor rapoarte ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii situația este una destul de gravă. Cancerul pulmonar este responsabil pentru aproape unul din cinci decese cauzate de cancer la nivel mondial, provocând peste 1,6 milioane de decese în fiecare an. Mai corect spus, cancerul pulmonar provoacă mai multe decese decât cancerul de sân, colon și cancerul de prostată la un loc în întreagă lume.

Statistic, la fiecare 30 de secunde, undeva în lume, o persoană moare de cancer pulmonar, conform organizației Lung Cancer Europe.

Articolul continuă după reclamă

Ce este cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar înseamnă, de fapt, creșterea necontrolată a unor celule anormale la nivelul plămânilor. Celulele anormale nu îndeplinesc funcția celulelor pulmonare normale. Pe măsură ce cresc, aceste celule pot deveni mai mari și pot interfera cu funcționarea normală a plămânilor, se pot extinde în alte regiuni ale corpului, cum ar fi plămânul opus, ganglionii limfatici, oasele, ficatul etc.

Cancer pulmonar, simptome și diagnostic

Dacă fumezi sau ești fost fumător, mergi la medic dacă observi că ai tuse care nu mai trece, expectorație cu sânge, răgușeală, junghi toracic, dificultate în respirație, pierderea inexplicabilă a greutății, oboseală marcantă sau faci des infecții respiratorii joase. Aceste probleme pot fi adesea cauzate de ceva mult mai simplu decât cancerul pulmonar, însă pot ajută la depistarea cu această ocazie a cancerului și, prin urmare, la inițierea în timp util a tratamentului, ceea ce poate crește șansa de supraviețuire.

Simptomele primare ale cancerului pulmonar pot include:

  • tuse persistentă cu agravare;
  • tuse cu sânge;
  • durere toracică care se agravează atunci când respirați adânc, râdeți sau tușiți;
  • răguşeală;
  • dificultăți de respirație;
  • respirație șuierătoare;
  • slăbiciune și oboseală;
  • pierderea poftei de mâncare și pierderea în greutate.
  • infecții respiratorii recurente, cum ar fi pneumonii sau bronșite. Pe măsură ce cancerul se răspândește, simptomele suplimentare depind de locul în care se formează noi tumori.

Tumorile din regiunea superioară a plămânilor pot afecta nervii faciali. De asemenea, pot provoca dureri de umăr. Tumorile pot pune presiune pe vena care transportă sânge între cap, brațe și inimă, ceea ce poate cauza edemul feței, al gâtului, pieptului și brațelor.

Cancerul la plămâni și simptomele ignorate frecvent. La ce să fii atent

Cancer plamani

Cu cât cancerul pulmonar este diagnosticat mai timpuriu, cu atât mai mari sunt șansele că organismul să răspundă bine la tratament. Așadar, este recomandat că pacienții cu risc crescut de cancer la plămâni să se testeze anual pentru depistarea cancerului la plămâni. Fumătorii de peste 55 de ani intră în categoria cu risc crescut.

Pentru stabilirea diagnosticului de cancer la plămâni, medicul pneumolog va examină pacientul și va discută cu acesta despre simptome, dar și despre istoricul familiei în ceea ce privește cancerul pulmonar. Acesta va folosi apoi o serie de analize pentru confirmarea diagnosticului.

Fumatul, principala cauză a cancerului pulmonar

Fumatul este cauza principală a cancerului pulmonar, acesta fiind răspunzător pentru peste 80% din cazuri, fie că este vorba despre persoane care fumau în timp ce au fost diagnosticate sau erau foști fumători.

Statisticile mai arată că şi cei care s-au lăsat de fumant pot face cancer pulmonar. De altfel, rapoartele OMS arată că dintre persoanele diagnosticate, se estimează că 40% sunt fumători activi, 45% sunt foști fumători, iar 15% nu au fumat niciodată.

În țările dezvoltate, ca urmare a politicilor privind fumatul, s-a observat o scădere la bărbați și o menținere în platou la femei a prevalenței. Fumatul rămâne factorul etiologic principal incriminat pentru 90% dintre cazurile de cancer pulmonar.

Studii recente sugerează că, aproximativ o treime din cazurile de cancer nou descoperite ar putea fi evitate prin eliminarea sau reducerea expunerii la factorii carcinogeni cunoscuți.

Alți factori de risc ai cancerului pulmonar

Există și alți factori care cresc riscul de cancer la plămâni. De pildă, expunerea la radon, adică la gazul radioactiv rezultat din dezintegrarea uraniului. Radonul nu poate fi văzut, mirosit sau gustat, de aceea persoanele care se expun la acest gaz nu au habar că o fac. Și expunerea la azbest crește riscul de cancer la plămâni.

Persoanele care lucrează în mine, în fabrici, pe șantiere năvale sau în clădiri izolate sunt predispuse expunerii la azbest și astfel și cancerului pulmonar. Și poluarea crește riscul de cancer pulmonar, specialiștii aproximând că 5% dintre decesele cauzate de cancerul la plămân pot fi cauzate de aerul poluat.

Cancerul pulmonar se vindecă dacă este depistat la timp

Cancerul pulmonar poate fi vindecat, dacă este depistat din timp! Studiile recente au arătat că, în cazurile în care cancerul pulmonar este diagnosticat și operat atunci când are o dimensiune mai mică de 1 cm, rată de supraviețuire este mai mare de 90%. Screeningul pacienților cu risc crescut prin realizarea unui examen CT cu doze mici de radiații poate ajută la salvarea vieții acestor pacienți, crescând rata de supraviețuire.

Stadii ale cancerului pulmonar

Există două tipuri de cancer de plămâni: cancer pulmonar cu celule mici (microcelular) și cancer pulmonar fără celule mici (nonmicrocelular).

Stadii ale cancerului pulmonar cu celule mici:

  • Stadiu limitat – cancerul cu celule mici se regăsește numai la nivelul unui plămân, uneori incluzând și nodulii limfatici din apropiere.
  • Stadiu extensiv – cancerul s-a împrăștiat deja și către cel de-al doilea plămân, către pleură sau către alte organe din organism.

Stadii cancer pulmonar fără celule mici:

  • Stadiu ascuns al cancerului pulmonar fără celule mici – celulele canceroase se regăsesc în spută, însă nicio tumoar nu este identificată la analize.
  • Stadiu 0 al cancerului pulmonar fără celule mici – cunoscut și sub denumirea de carcinom în situ, acesta este caracterizat de o tumoare mică, care nu s-a extins.
  • Stadiu I cancer pulmonar fără celule mici – cancerul este prezent la nivelul țesuturilor care susțin plămânii, însă nodulii limfatici rămân neafectați.
  • Stadiu II cancer pulmonar fără celule mici – cancerul se împrăștie către nodulii limfatici apropiați sau către zonă pieptului.
  • Stadiu III cancer pulmonar fără celule mici – cancerul se împrăștie de la plămâni către nodulii limfatici sau organele apropiate precum inimă sau esofagul.
  • Stadiu IV cancer pulmonar fără celule mici – canceru s-a metastazat și poate afecta ficatul, oasele sau chiar și creierul.

Citește și: Analize gratuite pentru depistarea cancerului, în București! Cine va putea beneficia de acestea

Ce lentile de contact ți se potrivesc, în funcție de problema de vedere pe care o ai... La ce te ajută apa oxigenată! Nu te-ai fi gândit vreodată!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
NBA Exclusiv Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x