Pofta alimentara exagerata este pusa pe seama unor dezechilibre din organism. Printre factorii care influenteaza poftele se afla consumul insuficient de alimente, proasta gestionare a meselor, stresul, nervozitatea.
Este deja consacrata dorinta de a manca ceva dulce (ciocolata sau inghetata) atunci cand suntem deprimati. Daca poftele te domina si nu te poti abtine, inseamna ca ai o problema pe care trebuie sa o rezolvi.
Pofta de dulce, cea mai frecventa
A consuma un desert pe parcursul unei zile face parte din rutina unui regim echilibrat. Problemele apar in momentul in care pofta de dulce ne chinuieste de cateva ori de-a lungul unei zile, se repeta si in zilele urmatoare, iar noi nu ii rezistam si consumam dulce.
O prima cauza a dependentei de dulce poate fi lipsa cromului sau a magneziului din organism. O a doua cauza poate fi stresul. Depresia, tristetea, sentimentul de vinovatie sunt stari care intervin atunci cand scade concentratia de serotonina, considerata unul dintre cei mai puternici neurotransmitatori care regleaza apetitul culinar.
Consumul de dulce pe fond emotional induce o stare de calm si de bine, dar nu pentru mult timp deoarece este urmat de scaderea nivelului insulinei, fapt ce conduce la pierderea energiei sau la depresie. Nu dupa mult timp simtim nevoia de alta portie de dulce. Dar noua cantitate de dulce nu ne va ajuta deloc!
Sfat!
In loc sa consumi o noua portie de dulce, alege un fruct: banana, mar, para. Fructele sunt alimente vii, complexe, care te pot salva de pofta de dulce.
Pofta de sarat
Daca iti este pofta de alimente sarate exista riscul ca organismul sa-ti dea un semnal ca ai o problema de sanatate: hipertensiune arteriala, deshidratare cronica sau lipsa de calciu si de potasiu. In cazul in care pofta de sarat este chinuitoare, fa-ti un examen medical pentru a fi sigur ca nu ai vreo afectiune ascunsa, de tipul celor mentionate.
Scoate din alimentatie produsele de tip fast-food (cartofii prajiti, hamburgerii), chipsurile, pop cornul cu sare, sticks-urile.
Sfat!
Consuma legume preparate in forme cat mai atractive, produse lactate probiotice (iaurt natural, sana), branzeturi mai putin sarate, patrunjel verde.
Alte pofte alimentare
Pofta de fructe - poate fi semnul unor carente de enzime alimentare, vitamine si minerale. Ea poate fi combatuta prin consumul fructelor. Nu uita regula de baza: fructele se consuma singure, intre mese sau dimineata pe stomacul gol.
Pofta de carne - poate aparea in perioade de suprasolicitare fizica si psihica, atunci cand au fost neglijate produsele lactate, carnea, ouale. Pentru a scapa de pofta consuma produse cat mai proaspete si fara aditivi alimentari. In niciun caz pofta de carne nu trebuie stavilita cu mezeluri sau carnati.
Pofta de cafea - poate aparea din cauza unei carente de sulf sau poate fi, asa cum se intampla frecvent, o dependenta. Daca „vinovata" de pofta este lipsa de sulf, consuma carne, peste, varza, broccoli, cereale integrale, ceapa, usturoi.
Echilibrul alimentar si psihic te salveaza de pofte
Toate poftele alimentare exagerate au la baza dezechilibre. Acestea trebuie identificate si pot fi combatute prin metode deosebit de simple. Daca nu este vorba de afectiuni mai grave, poftele pot fi tratate printr-o atitudine ponderata si echilibrata fata de alimentatia zilnica. Nu sari peste mesele principale, consuma fructe si legume, hidrateaza-ti corect organismul si nu apela la regimuri de slabire minune.
Citeste Revista Felicia
Roxana Ciuhulescu arde caloriile cu Kangoo Jumps... Colonhidroterapia iti regleaza metabolismul...