Kombucha este o băutură fermentată și ușor carbogazoasă. Se prepară din ceai îndulcit și o cultură simbiotică de bacterii și drojdii, cu caracteristici specifice. Bacteriile și drojdiile utilizate transformă zahărul în etanol și acid acetic. Acidul acetic îi asigură gustul ușor acru distinctiv.
Ce este kombucha
Pentru a pregăti kombucha, se iau ceai și zahăr și se lasă să fiarbă. Ceaiul poate fi negru sau verde. După aceea se așteaptă să se răcească înainte de a adăuga bacteriile și drojdiile. Se acoperă și se lasă să fermenteze timp de o săptămână. Amestecul se toarnă apoi într-un recipient ermetic la care se adaugă zahăr în plus.
Lichidul rezultat fermentează o perioadă de câteva zile. După aceea, se pot adăuga arome precum condimente sau fructe. În general, kombucha este o băutură care poate fi consumată oriunde și poate fi transportată ușor. Profilul său nutritiv include: proteine, carbohidrați și zaharuri.
De asemenea, kombucha poate îmbunătăți sănătatea creierului. Poate influența funcționarea acestui organ prin intermediul sănătății intestinale.
Este o sursă de prebiotice
Deoarece kombucha se produce prin fermentație, în compoziția acesteia se formează o serie de microbi probiotici. La concentrații specifice, aceste bacterii probiotice pot contribui la echilibrarea nivelului de bacterii din intestin și la îmbunătățirea digestiei.
CITEȘTE ȘI: Cum prepari sangria mai bună ca a spaniolilor. Rețeta pas cu pas
Are proprietăți antifungice
Dacă te întrebi ce este kombucha, ia în considerare că unul dintre produsele secundare ale fermentației este acidul acetic. Acidul acetic și alți compuși prezenți în compoziția ceaiului verde și a ceaiului negru, pot opri răspândirea bacteriilor și drojdiei dăunătoare, în timp ce pot stimula dezvoltarea tulpinilor benefice, mai ales la nivelul sistemului digestiv.
Are proprietăți antioxidante
De obicei, ceaiurile sunt bogate într-un grup de antioxidanți numiți polifenoli, în special catechine. Însă, există o serie de aspecte care pot influența proprietățile antioxidante ale kombucha, inclusiv ceaiul care s-a folosit la preparare și timpul cât durează fermentația. Antioxidanții săi pot lupta împotriva stresului oxidativ, potrivit BBC Good Food.
Pot susține sănătatea inimii
Când vrei să știi ce este kombucha, gândește-te cum consumul constant poate îmbunătăți gestionarea nivelului de colesterol. Datorită polifenolilor protectori prezenți în ceai, mai ales a celor din compoziția ceaiului verde, kombucha poate diminua riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace.
Poate ameliora inflamația
Kombucha se caracterizează printr-un conținut bogat în polifenoli și alți antioxidanți care îți pot proteja corpul împotriva mai multor factori. Acest aspect poate ajuta la diminuarea inflamației constante care poate determina afecțiuni cronice, cum ar fi: boli de inimă, cancer și artrită, conform Cleveland Clinic.
Poate întări sistemul imunitar
Kombucha include cantități ridicate de vitamine B, care pot fi utile pentru a menține funcționarea imunității. În plus, polifenolii pot ajuta la reglarea sistemului imunitar, pe lângă eliminarea inflamației din organism.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
(P) Tratamentul cu antibiotic pentru abcesul dentar: când este necesar și ce opțiuni există... Ce să mănânci seara, înainte de culcare, ca să dormi bine și să eviți îngrășarea...