Antena Căutare

Ce se întâmplă cu noi când ne gândim la bani!

Tuturor ne plac banii, fără a fi materialiști. De asemenea, nu putem contesta faptul că dau dependență, și nu doar în ceea ce privește supraviețuirea și asigurarea unui trai decent

Tuturor ne plac banii, fără a fi materialiști. De asemenea, nu putem contesta faptul că dau dependență, și nu doar în ceea ce privește supraviețuirea și asigurarea unui trai decent.

Ei bine, un articol de pe Harvard Business Review, scris de Kabir Sehgal, are scopul de a oferi răspunsuri clare și concise despre efectul banilor asupra creierului tău, citând studii făcute de experți.

În primul rând, acel gol în stomac pe care îl simți atunci când ești în pericolul de a rămâne fără bani e real. Un studiu efectuat în 2003 a confirmat-o, iar în cadrul acestuia, subiecții au fost puși să joace Ultimatul Game. Practic, doi străini primeau o sumă de bani și erau puși să o împartă. Unul dintre ei era cel care făcea propunerea, iar celălalt trebuia să o accepte sau să o refuze. Dacă nu puteau ajunge la un consens, nimeni nu primea banii, potrivit Time.

Nu numai că cei care făceau propunerea au făcut oferte nedrepte în mai mult de 50% din cazuri, bazându-se pe ideea că dacă oferi cuiva ceva e mai bine decât să nu îi oferi nimic, dar studiul a mai arătat și că aceste oferte activau partea creierului asociată cu axietatea, durerea și foamea. Acea parte conține celule fusiforme, găsite mai ales în sistemul digestiv. După cum scria și Jason Zweig în cartea Your Money and Your Brain, atunci când ai acel gol în stomac când o investiție merge prost, s-ar putea să nu îți imaginezi, ci să fie o reacție adversă a celulelor fusiforme.

În 1997, un alt studiu a arătat că asemănarea dintre creierul tău când faci bani și creierul pe cocaină e izbitoare. Cercetătorii au comparat creierul consumatorilor de cocaină cu al celor care nu erau dependenți de niciun drog, dar cărora li s-a cerut să joace un joc în care aveau opțiunea de a câștiga sau de a pierde bani. Jucătorii au demonstrat o activare cerebrală semnificativă în nucleul accumbens, partea creierului asociată recompensei, plăcerii, motivației și dependenței. Comparată cu a celor dependenți de cocaină, diferențele au fost infime. Așadar, faptul că banii sunt un drog nu e doar un citat pseudoprofund de pe Facebook.

Continuarea pe Playtech.ro.

Ai aceste semne pe faţă? Mare atenţie! Află ce probleme de sănătate indică modificările pielii... Ai grijă de sănătatea ta și consumă această băutură miraculoasă! Ce se întâmplă dacă amesteci o lămâie cu o banană și pă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x