Antena Căutare

Ce se întâmplă cu organismul nostru când nu consumăm suficiente proteine! Cele mai multe probleme de sănătate apar din această cauză!

Gianluca Mech este unul dintre cele mai avizate voci în materie de alimentație. Nutriționistul a vorbit despre aportul proteinelor în organism și a dezvăluit ce boli ne pot afecta în momentul în care hrana noastră nu este suficient de echilibrată

Gianluca Mech este unul dintre cele mai avizate voci în materie de alimentație. Nutriționistul a vorbit despre aportul proteinelor în organism și a dezvăluit ce boli ne pot afecta în momentul în care hrana noastră nu este suficient de echilibrată.

Paradoxal este că multe dintre problemele de sănătate pe care le acuzăm în mod frecvent sunt cauzate de hrana pe care o consumăm și care nu conține ceea ce trebuie.

Cum se manifestă lipsa proteinelor? În numeroase feluri și ne oferă o serie de semnale pe care nu avem voie să le ignorăm sub nicio formă.

Nutriționistul Gianluca Mech menționează cele 7 semne care indică faptul că aportul proteinelor în dieta zilnica este insuficient:

1. Poftă de mâncare mai mare decât de obicei

Nevoia permanentă de a ronțăi între mese este consecința unei diete prea bogate în carbohidrați și zaharuri, dar săracă în proteine. Proteinele sunt cele care calmează fluctuațiile nivelului de zahăr în sânge și reduc astfel pofta de mâncare.

2. Dureri musculare și de încheieturi

Slăbiciunea musculară și aspectul flasc al mușchlor sunt un alt semn că alimentația nu conține îndeajuns de multe proteine pentru a putea construi mușchi, țesuturi și celule.

3. Recuperare prea lentă în urma accidentărilor

Pentru a se putea vindeca într-un ritm normal, pentru o imunitate ridicată și pentru a putea construi noi celule, organismul are nevoie de o alimentație bogată în proteine.

4. Retenția de fluide

Picioarele umflate sunt cauzate de retenția de apă, iar cauza stă în consumul redus de proteine.

5. Probleme cu părul, pielea și unghiile

Căderea părului, descuamarea pielii și ruperea unghiilor sunt printre primele semne care îți arată că alimentația ta nu are un aport suficient de proteine pentru buna funcționare a organismului.

6. Îmbolnăvire frecventă

Cauza îmbolnăvirilor frecvente este imunitatea scăzută, iar celulele sistemului imunitar se construiesc din proteine.

7. Amețeli

Senzația de amețeală, vedere încețoșată și scăderea puterii de concentrare pot fi asociate cu fluctuațiile nivelului de zahăr în sânge și deficitul de proteine.

Alimente toxice cu etichete false în România! Cum te poți feri de acestea - Video

Cine este Gianluca Mech

Gianlunca Mech este unul dintre cei mai apreciați nutriționiști la nivel intrenațional, sfaturile lui fiind urmate inclusiv de staruri precum Eva Longoria, Anastasia Soare, Al Pacino, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.

Surse de proteine

Proteinele sunt substante organice, formate aproape integral din aminoacizi si prezente in toate celulele vii.

Ele indeplinesc in organism functii fundamentale variate, fiind indispensabile vietii.

Proteinele provenite din produsele animale (carne, lapte, branza, oua) contin toti cei 25 de aminoacizi existenti si se numesc proteine complete, de mare calitate.

Proteinele vegetale nu contin toti aminoacizi, dar sunt mai sanatoase si pot fi combinate intre ele pentru o alimentatie completa.

Iata topul celor mai bogate alimente in proteine:

Pestele

In functie de specie, pestele poate contine pana la 94% proteine, cum este cazul tonului. Somonul, pe de alta parte, contine 46% proteine.

Pestele este totodata bogat in grasimi esentiale (Omega 3 si 6), care reduc inflamatiile, fluidizeaza sangele si sustin buna functionare a creierului.

Carnea slaba

Carnea reprezinta cea mai cunoscuta sursa de proteine, insa trebuie aleasa si preparata cu grija, pentru a nu da peste cap colesterolul.

Pieptul de pui fara pielita contine 80% proteine, carnea de curcan, 70% proteine, iar carnea macra de vaca, 53%. Alege sa o gatesti la gratar, la cuptor sau in vase din sticla termorezistenta.

Ce beneficii au afinele pentru sănătate

Produsele lactate

Bogate in calciu si proteine de calitate, produsele lactele sunt ideale la micul dejun. O cana cu iaurt grecesc contine 29 grame de proteine, ele reprezentand 48% din aportul caloric.

Branza de casa, pe pe alta parte, contine 59% proteine, iar laptele dulce partial degresat, 21% proteine.

Ouale

Ouale sunt considerate cele mai valoroase surse de proteine. Si asta pentru ca albusul de ou contine albumina pura, o proteina etalon de foarte buna calitate.

Albuminele din oua se asimileaza foarte usor si reprezinta aproxiamtiv 35% din totalul de calorii continute de un ou.

Un ou are 6 g proteine, aproape 12% din doza zilnica recomandata. Ouale mai contin aminoacizi, vitamina B12, vitamina A, vitamina D, calciu, acid folic si acizi grasi nesaturati Omega 3.

Soia

Contine 33% proteine vegetale, seamana la gust cu carnea si este foarte satioasa. Dintre produsele pe baza de soia, la mare cautare este branza tofu.

Ciupercile

Ciupercile contin 28% proteine si sunt considerate un hibrid intre proteina vegetala si cea animala, se aseamana la gust cu carnea, insa nu contin colesterol.

Ultimele studii arata ca un consum zilnic de ciuperci poate preveni cancerul de san.

Lintea

Indiferent de soi - portocalie, verde, galbena, maronie sau rosie - lintea este o sursa excelenta de proteine vegetale, acestea repezentand 27% din aportul caloric.

Lintea previne problemele cardiovasculare, scade nivelul colesterolului ,,rau”, ajuta sistemul nervos si regleaza tranzitul intestinal.

Fasolea boabe

Are 24% proteine si este considerata de multi nutritionisti “leguma perfecta”, deoarece are multe fibre si foarte putine grasimi.

Cea mai sanatoasa este fasolea neagra si rosie, mult mai bogata in antioxidanti decat cea alba

Cum te ajută fitoterapia modernă în tratarea afecțiunilor aparatului reproducător?... Ce riști să pățești dacă nu consumi destule proteine! Sfaturi de la nutriționistul Gianluca Mech!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x