- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Nas înfundat. Mâncărimi în dreptul ochilor. Strănut. Probleme cu care multă lume se confruntă. Există un remediu cu totul și cu totul inedit pentru tratarea alergiei, descoperit recent. Nu este un medicament sau un vaccin, ci...o insectă.
Plantele care produc mult polen pot fi un declanșator al simptomelor febrei fânului. Polenul lor se răspândește cu foarte mare ușurință.
Alergiile provocate de plante, printre cele mai întâlnite
Alergiile provocate de plante sunt unele dintre cele mai frecvente. Ele afectează douăzeci și trei de milioane de americani și aproximativ treisprezece milioane de locuitori ai Europei.
Gândacul care te scapă de alergii
Însă un gândac mic, care se găsește pe frunzele și florile de țesut, poate reduce considerabil cantitatea de polen, oferind alinare celor care suferă de febră de fân - cel puțin în unele părți mai calde ale Europei, spun oamenii de știință.
Gândacul, cunoscut oficial cu denumirea de Ophraella communa, provine din America de Nord, dar a fost introdus accidental în Europa în jurul anului 2013. A fost descoperit pentru prima dată în sudul Elveției și nordul Italiei, cel mai probabil după ce a fost lovit de un avion și adus pe aeroportul internațional din Milano, este de părere Heinz Müller-Schärer, profesor la catedra de biologie la Universitatea Fribourg din Elveția și autor al noii cercetări.
Studiul, care a fost publicat marți în revista Nature Communications, estimează că insecta ar putea reduce numărul de persoane din Europa ce prezintă simptome de alergie, cu o diminuare de peste două milioane de cazuri, iar costurile de sănătate ar fi reduse la suma de 1,1 miliarde de euro pe an.
Râpa comună (Ambrosia artemisiifolia) este originară din America de Nord, dar încă din anii 1800 a invadat diferite părți ale lumii - și se consideră că răspândirea și impactul acesteia vor crește odată cu schimbările climatice.
Producția de polen, redusă cu 82%
Studiul arată că în nordul Italiei, unde s-a detectat prima dată gândacul pe teritoriul Europei, majoritatea plantelor de zdrență au fost împiedicate să înflorească, iar producția de polen a fost redusă cu procentajul uriaș de 82%.
Ophraella lucrează 24/24
"Puțini gândaci pot defolia complet o plantă mare de Ambrosie în doar două-trei zile, apoi planta crește la loc și este din nou consumată. Ophraella este ca o mașinărie de alimentare ce funcționează 24 de ore pe zi", spune Müller-Schärer.
Cu toate acestea, gândacul este mai puțin eficient în reducerea polenului în părțile mai răcoroase din Europa, unde este posibil să producă doar o generație pe an, comparativ cu cel mult patru generații anual în Italia.
În afară de nordul Italiei, unde gândacul a redus deja semnificativ concentrațiile de polen din aer, studiul a sugerat că oamenii din țările balcanice care au un climat similar, cum ar fi Croația, ar beneficia cel mai mult de pe urma calității acestei vietăți.
Gândacul de frunze a fost folosit în mod deliberat în alte părți ale lumii pentru a controla planta, deși în mare parte din motive agricole, mai degrabă decât pentru a combate alergiile. În China, Ophraella communa este reprodus în masă și distribuit în mod activ pentru a controla răspândirea țesutului.
În America de Nord, locul natal al gândacului, a fost mai puțin eficient în reducerea polenului, deoarece acolo are mai mulți prădători.
Lucrările cercetătorilor se adresează oamenilor de decizie din „zonele din Europa cu o climă adecvată” cărora le revine sarcina de a evalua riscurile și beneficiile unei „distribuții deliberate” a gândacului de frunze în scopul tratării celor ce suferă de alergie.
Coronavirusul poate provoca probleme de sănătate pe termen lung! Ce surprize neplăcute ar putea avea cei vindecați de CO... Cine se gândește și la ele? Anual, mii de animale folosite în testele de laborator: Sunt chinuite și ucise în cele din ...