Live acumObservator de weekend
Prime Time 20:00Antitalent

Cei mai nocivi cozonaci din supermarketuri. Sunt plini de aditivi, o adevărată bombă pentru sănătate

Aveți grijă ce cumpărați din supermarketuri în aceste zile. Unul dintre cele mai căutate preparate este cozonacul, asta pentru că puțini români mai păstrează tradiția de a-l face în casă, mai ales la orașe. Nu tot ce este scos la vânzare are gust și, mai ales, poate reprezenta un adevărat pericol pentru sănătate, mai ales pentru cei sensibili.

Aveți grijă ce cumpărați din supermarketuri în aceste zile. Unul dintre cele mai căutate preparate este cozonacul, asta pentru că puțini români mai păstrează tradiția de a-l face în casă, mai ales la orașe. Nu tot ce este scos la vânzare are gust și, mai ales, poate reprezenta un adevărat pericol pentru sănătate, mai ales pentru cei sensibili.

Asociația pentru Protecția Consumatorilor a analizat 31 de tipuri de cozonac, produse de 13 companii, care se găsesc în rafturile hipermarketurilor și supermarketurilor din România. În cele 31 de produse analizate s-au identificat 30 aditivi alimentari, o adevărată bombă pentru sănătate, scrie romaniatv.net. Produsele analizate în studiul coordonat de conf.univ.dr. Costel Stanciu au gramajul cuprins între 325 și 1.000 de grame.

Din analiza etichetelor a reieșit că, în afară de făină, zahăr, drojdie și sare iodată, în cozonacul industrial se regăsesc și alte ingrediente: spărtură de soia, șrot de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudră de albuș de ou, fibre de cartofi, zer praf, oțet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, ulei de palmier, ulei de rapiță, enzime, drojdie comprimată, făină de porumb, griș de grâu, pudră de zer, conservanți, coloranți, agenți de îngroșare, agenți de umezire, emulsifianți, corectori de aciditate, stabilizatori.

Conținutul de cacao la produsele analizate variază între 0,5% și 2%. Niciunul dintre ele nu respectă, însă, rețeta tradițională a cozonacului (făină tip 000, lapte dulce, zahăr, ouă, unt, umplutură de diferite tipuri). În plus, la 65% dintre produsele analizate nu se menționează tipul de făină de grâu folosită la fabricarea cozonacului.

„Cozonacul industrial este un produs care, în cele mai multe situații, nu mai are nimic din gustul și savoarea cozonacului tradițional. În compoziția acestuia există ingrediente care au denaturat rețeta acestui produs, cum ar fi: șrot de soia, spărtură de soia, făină de soia degresată, oțet din vin, fibre de cartofi, făină de porumb, amidon de porumb etc, la care se adaugă coloranți, conservanți și îndulcitori artificiali. Le sugerez consumatorilor să cumpere cozonac numai după o atentă verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate și să fie circumspecți la anumite mențiuni nutriționale sau de calitate, care apar pe ambalajul produselor de acest tip”, a explicat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC.