Antena Căutare

Cinci reguli pentru o alimentatie sigura

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a publicat un set de recomandari destinate prevenirii bolilor care vin de la alimente. Expertii OMS reamintesc ca epidemia provocata de o tulpina rara a bacteriei E.coli nu s-ar fi intamplat daca ar fi fost respectate urmatoarele reguli simple de igiena.

1. Respectati igiena personala si curatenia in bucatarie!




2. Separati alimentele crude de cele preparate!

Carnea cruda nu trebuie tinuta langa fructe, legume proaspete sau langa orice alt aliment preparat. Ustensilele si suprafetele folosite pentru prepararea hranei trebuie spalate dupa fiecare utilizare. De exemplu, cutitul si planseta folosite pentru taierea carnii trebuie spalate cu detergent si limpezite sub jet de apa inainte de a fi utilizate pentru legume. In frigider pastrati alimentele in recipiente inchise pentru a evita orice contact intre alimentele preparate si cele crude. De ce? Alimentele crude, mai ales carnea si pestele, inclusiv sangele scurs din acestea, pot dezvolta microorganisme periculoase care contamineaza si celelalte alimente.

3. Preparati alimentele la temperaturi corespunzatoare!

Carnea, ouale, laptele, pestele si alte alimente de origine animala trebuie preparate la temperaturi inalte. De regula, supele si mancarurile cu sos care contin carne trebuie fierte in clocot astfel incat sa se asigure prepararea la cel putin 70 grade Celsius. In cazul fripturilor este indicat ca acestea sa nu fie preparate in sange, ci sa se gateasca pana cand carnea isi schimba culoarea. Alimentele deja preparate trebuie reincalzite la temperaturi de peste 70-80 grade Celsius. De ce? Prepararea alimentelor la temperaturi de peste 70 grade elimina majoritatea microorganismelor.

4. Pastrati alimentele la temperaturi corespunzatoare!

Nu lasati alimentele preparate mai mult de doua ore la temperatura ambianta. Alimentele crude si cele preparate trebuie refrigerate la o temperatura sub 5 grade Celsius. Mentineti mancarurile calde la temperatura de 60-70 de grade pana la servire. Nu decongelati alimentele la temperatura camerei si nici nu le recongelati. De ce? Microorganismele se inmultesc cel mai rapid la temperatura ambianta. La valori sub 5 grade si peste 60 grade Celsius, proliferarea microorganismelor este incetinita sau chiar stopata. Atentie! Cele mai periculoase microorganisme continua sa se inmulteasca si in frigider, de aceea, chiar si refrigerate, alimentele trebuie consumate in scurt timp.

5. Utilizati apa si alimente din surse sigure!

Daca apa provine din surse improprii trebuie sa o fierbeti in clocot cateva minute inainte de utilizare. Cumparati alimente de la magazine autorizate. Spalati fructele si legumele sub jet de apa, indiferent daca le consumati crude sau preparate.

Citeste si Jurnalul

FOTO: Hepta

Afla cat de in forma esti in 5 pasi simpli!... VIDEO! Remediile impotriva insolatiei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x