Potrivit studiilor publicate recent in revista de specialitate Genome Research, fusobacterium, o bacterie pe care de regula o gasim in tubul digestiv, este in mod ciudat extrem de prezenta in unele cancere ale colonului. Echipa coordonata de Matthew Meyerson de la Universitatea Harvard (SUA) a analizat genomul prezent in carcinoamele din colon.
"Rezultatele demonstreaza o asociere intre fusobacterium si cancerul de colon, fiind posibil ca bacteria sa fie un motor in cancerogeneza", explica doctorul Aleksandar Kostic (Harvard), principalul autor al studiului publicat in Genome Research. Doctorul Aleksandar Kostic nu exclude ca fusobacterium sa se acumuleze dupa formarea tumorii. Mai trebuie spus ca la aceeasi concluzie au ajuns si cercetatorii canadieni care au identificat fusobacterium in esantioane congelate din tumori ale colonului.
Profesorul Jean-Philippe Merlio, seful serviciului de biologie a tumorilor de la CHU din Bordeaux, invita la prudenta. "A izola bacteria in tumoare este o conditie necesara, dar insuficienta", propune profesorul Merlio. Pentru a demonstra rolul cauzal al acestei bacterii in aparitia cancerului de colon, evident ar trebui facut un experiment pe animale de laborator. Opiniile specialistilor sunt impartite. Dar chiar si asa, descoperirea echipelor americane privitoare la bacteria care contribuie la dezvoltarea cancerului, impune, in opinia doctorului Francois Ghiringhelli, oncolog si directorul de cercetare al Inserm din Franta, o precizare mai clara in prvinta influentei pe care o are chimioterapia asupra florei intestinale.
Pana acum, la acest studiu apartinand cercetatorilor nord-americani, dieta, factorii nocivi din mediul ambiant, fumatul, bolile cronice ale colonului, ereditatea erau considerati principalii factori de risc pentru cancerul de colon si rect.
Citeste si Jurnalul
Foto: blogs.discovermagazine.com