Căutare Live

Cum opresti sughitul?

Stanjenitor si deranjant pentru cel afectat, amuzant pentru cei din jur, sughitul este un incident pe cat de natural, pe atat de minor, care nu trebuie sa te ingrijoreze daca trece in cateva minute.

Sughitul poate fi catalogat drept urgenta medicala doar atunci cand se asociaza cu puternice dureri abdominale sau cu varsaturi sangvinolete. Daca apare in mod repetat si dureaza mai mult de trei ore trebuie consultat medicul. In majoritatea cazurilor o interventie chirurgicala nu este necesara, desi exista anumite proceduri ce pot fi folosite. Un exemplu este introducerea unui tub nazogastric sau implantarea unui dispozitiv in pieptul pacientului.

Chiar daca nu este considerat urgenta medicala asta nu-l impiedica sa fie extrem de neplacut si uneori chiar stanjenitor. Daca te-a apucat sughitul si nu stii cum sa-l mai opresti, dr. Anca Lungeanu are cateva sugestii.

- Bea un pahar cu apa rece - inghititul stimuleaza nervii implicati in producerea sughitului;
- Tine-ti respiratia pentru cateva secunde deoarece concetratia mare de dioxit de carbon in sange poate sa opreasca sughitul;
- Maseaza-te intens in zona cervicala;
- Mananca ceva dulce sau foloseste otet;
- Incearca gargara cu apa rece sau o lingurita de zahar tinut sub limba pana cand se dizolva;
- Evita pe cat posibil alimentele prea fierbinti sau prea condimentate, fumul, nervozitatea, emotia puternica, rasul subit, toate pot declansa o contractie brusca a diafragmei;
- Episoadele de scurta durata trec de la sine, iar cel mai bun medicament este sa uiti de sughit.

In ceea ce priveste medicatia, tratarea unui episod de sughit persistent se realizeaza cu antispastice, sedative si antipsihotice. Trebuie retinut ca doar medicul specialist este in masura sa indice tipul de tratament in functie de simptomele fiecarui pacient.

Cauze ce pot declansa sughitul

- Schimbari bruste de temperatura;
- Umflarea stomacului (cu lichid, mancare, aer) aflat chiar sub diafragma;
- Consumul de mancare rece;
- Sucurile acidulate, excesul de alcool sau tutun, stresul;
- Mancatul prea repede.

Sfatul specialistului

Dr. Anca Lungeanu, medicina generala Centrul Medical Focus
"Sughitul nu este anormal, totusi, daca persista mai mult de 48 de ore, ar fi bine sa te prezinti la un control medical. Se pare ca exista o legatura intre anxietate, stres si episoadele de sughit. Asadar, lasa grijile si problemele deoparte, concentreaza-te pe activitatile care-ti plac si ignora sughitul".

Citeste si Revista Felicia!
Foto: agoosa.com

Hula Hoop si trambulina, alternativa distractiva la antrenamentele cardio... O respiratie adanca dimineata te energizeaza pentru toata ziua!...
Parteneri
De ce mint oamenii. 4 motive explicate de psihologi
Se spune că minciuna are picioare scurte, iar acest lucru nu poate fi departe de adevăr. Există nenumărate motive pentru care multe persoane aleg să omită adevărul. Experții au încercat să afle de ce mint oamenii și să claseze principalele motive astfel încât să ne fie mai ușor să ne dăm seama de intențiile persoanei cu care purtăm o discuție.
Catine.ro
Ultimele știri