- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Sughitul poate fi catalogat drept urgenta medicala doar atunci cand se asociaza cu puternice dureri abdominale sau cu varsaturi sangvinolete. Daca apare in mod repetat si dureaza mai mult de trei ore trebuie consultat medicul. In majoritatea cazurilor o interventie chirurgicala nu este necesara, desi exista anumite proceduri ce pot fi folosite. Un exemplu este introducerea unui tub nazogastric sau implantarea unui dispozitiv in pieptul pacientului.
Chiar daca nu este considerat urgenta medicala asta nu-l impiedica sa fie extrem de neplacut si uneori chiar stanjenitor. Daca te-a apucat sughitul si nu stii cum sa-l mai opresti, dr. Anca Lungeanu are cateva sugestii.
- Bea un pahar cu apa rece - inghititul stimuleaza nervii implicati in producerea sughitului;
- Tine-ti respiratia pentru cateva secunde deoarece concetratia mare de dioxit de carbon in sange poate sa opreasca sughitul;
- Maseaza-te intens in zona cervicala;
- Mananca ceva dulce sau foloseste otet;
- Incearca gargara cu apa rece sau o lingurita de zahar tinut sub limba pana cand se dizolva;
- Evita pe cat posibil alimentele prea fierbinti sau prea condimentate, fumul, nervozitatea, emotia puternica, rasul subit, toate pot declansa o contractie brusca a diafragmei;
- Episoadele de scurta durata trec de la sine, iar cel mai bun medicament este sa uiti de sughit.
In ceea ce priveste medicatia, tratarea unui episod de sughit persistent se realizeaza cu antispastice, sedative si antipsihotice. Trebuie retinut ca doar medicul specialist este in masura sa indice tipul de tratament in functie de simptomele fiecarui pacient.
Cauze ce pot declansa sughitul
- Schimbari bruste de temperatura;
- Umflarea stomacului (cu lichid, mancare, aer) aflat chiar sub diafragma;
- Consumul de mancare rece;
- Sucurile acidulate, excesul de alcool sau tutun, stresul;
- Mancatul prea repede.
Sfatul specialistului
Dr. Anca Lungeanu, medicina generala Centrul Medical Focus
"Sughitul nu este anormal, totusi, daca persista mai mult de 48 de ore, ar fi bine sa te prezinti la un control medical. Se pare ca exista o legatura intre anxietate, stres si episoadele de sughit. Asadar, lasa grijile si problemele deoparte, concentreaza-te pe activitatile care-ti plac si ignora sughitul".
Citeste si Revista Felicia!
Foto: agoosa.com