Antena Căutare

Sforăitul poate fi periculos! Iată când trebuie să mergi urgent la medic

Sforăitul poate indica unele probleme de sănătate și poate fi chiar și un motiv de divorț. Atunci când sforăitul este însoțit de întreruperi ale respirației sau de senzația de sufocare, este nevoie de o vizită la un medic ORL. 

Sforăitul poate indica unele probleme de sănătate și poate fi chiar și un motiv de divorț. Atunci când sforăitul este însoțit de întreruperi ale respirației sau de senzația de sufocare, este nevoie de o vizită la un medic ORL.

„Sforăitul este în primul rând o problemă ce apare la nivelul căii respiratorii superioare în timpul somnului. În această zonă pe care o vedeți a gâtului pe unde ar trebui să intre aerul, intră doar parțial. Această apropiere între cele două părți ale gâtului poate să facă, să producă o vibrație la momentul trecerii aerului prin această zonă. Această vibrație se traduce în sforăit”, a explicat medicul Răzvan Lungu, specialist pneumolog.

Butonul de panică ar trebui declanşat în momentul în care sforăitul zgomotos este însoţit de întreruperi ale respiraţiei sau când vă treziţi brusc din somn cu senzaţia de sufocare. Atunci chiar este cazul să cereţi ajutor specializat.

„Atunci, pacienții ar trebui să vadă un medic ORL, pentru că este posibil să existe la nivelul gâtului o problemă de dinamică sau de volum a căilor respiratorii superioare. De exemplu: amigdale mărite, o deschidere a căilor respiratorii mică, cum se vede din exterior și multe alte probleme, ar trebui să se adreseze în consecință unui medic ORL care să le facă o examinare și anumite țeste, inclusiv examinare video. Este o examinere fibroscopică prin care se introduce o cameră de luat vederi la nivelul nașului și se poate vedea exact structură locală”, a mai explicat specialistul.

În lipsa unui tratament corect, sforăitul poate creşte riscul de hipertensiune, infarct şi accident vascular.

Sforăitul poate fi și un motiv de divorţ, dacă acest aspect a devenit atât de important pentru fiecare dintre cei doi soţi.

„Cel care este afectat de boala celuilalt soț poate cere anularea căsătoriei. Pentru că încă de la închierea căsătoriei nu i s-a făcut cunoscut că celălalt soț suferă de acea boală, se poate considera că acea căsătorie nici nu a fost vreodată incheiată”, a explicat avocatul Cristina Drăghici.

Însă, nu este uşor de probat, nici chiar dacă înregistraţi momentul în care partenerul doarme. Poate doar cu martori sau cu interogatoriul la instanţă. Aşa că mai bine vă adresaţi totuşi specialiştilor sau încercaţi să le creaţi un mediu propice pentru un somn liniștit. Câteva remedii pentru sforăit ar putea fi: schimbarea pernelor ce pot conţine alergeni sau hidratarea corespunzătoare, dar și dormitul pe-o parte poate fi o soluţie.

Alte remedii pentru sforăit sunt: să ne curăţăm frecvent nasul cu apă de mare şi să folosim un umidificator de cameră pentru a menţine constantă umiditatea aerului sau gargară cu apă şi puţin ulei de mentă.

Dacă niciunul dintre aceste remedii naturiste nu funcţionează, atunci vă sugerăm să mergeţi la cea mai apropiată farmacie. Acolo găsiţi sprayuri nazale și de gât, speciale pentru persoanele care sforăie, plasturi nazali şi pastile.

Mai multe detalii despre cauzele sforăitului și despre cum poate fi oprit, în clipul de mai sus din „Observator”.

Diabetul zaharat: simptome și prevenire. 11% dintre români diagnosticați și încă pe atâția nedepistați... Dietă. Ce să bei dimineața ca să slăbești! Amestecul care arde grăsimile din corp...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x