Antena Căutare

De la tigara si seminte la tumori

Se vorbeste in randul populatiei cum ca persoanele care pufaie toata ziua din pipa, dar si cele care trag cu nesat fumul din tigara ajung mai repede la cancerul de buza. Altii ii deplang pe cantaretii la saxofon sau la trompeta ca deschid usa cancerului de buza.

Stiinta medicala sustine insa ca acestia sunt niste factori de risc, marind posibilitatea instalarii cancerului de buza, dar nu reprezinta cauze dovedite stiintific.

Si medicina atrage atentia ca exista si alti factori de risc mai greu de banuit cum ar fi mancatul exagerat de seminte. Si sunt foarte multe persoane care toata ziua sparg seminte, folosindu-se de buze.

De asemenea, sa nu se uite ca un factor de risc, cu pondere in aparitia cancerului de buza, este expunerea excesiva la soare. Cancerul de buza ataca mai mult persoanele care lucreaza in aer liber si sunt expuse la radiatiile solare, cum ar fi: agricultorii, constructorii, marinarii.

De vina sunt ultravioletele de tip B cuprinse intre 290 si 320 de nanometri, ultraviolete care apar mai ales intre orele 11:00 si 14:00.

Ultravioletele de tip A n-au fost dovedite ca fiind factori aducatori de cancer de buza. E neclara actiunea ultravioletelor de tip C care patrund in gaurile aparute in stratul de ozon.

Reaminteste factorii de risc, dar nu determinanti pentru cancerul de buza asist. univ. dr. Octavian Dinca de la Clinica de chirurgie buco-maxilo-faciala de la Facultatea de Stomatologie.

Articolul continuă după reclamă

Principalii factorii de risc sunt: fumatul de pipa, tigaretele fara filtru fumate pana la capat, deci cu fierbinteala in preajma buzelor, consum cronic de alcool, agentii infectiosi cum ar fi papilomavirusurile, ciupercile, mai ales Candida Albicans.

Mai expusi sunt suflatorii din orchestre sau din industria sticlei, ca si cizmarii care tin mereu cuie intre buze. Nu orice leziune cu ulceratii la nivelul buzei inferioare este o tumoare maligna.

Orice leziune la buza inferioara, care nu trece cu tratament local dupa doua saptamani, trebuie sa-l trimita pe om la medicul chirurg buco-maxilo-facial.

Diagnosticul precoce creeaza premisa ca interventia chirurgului, urmata de chimioterapie si de radioterapie, sa asigure supravietuiri de 5 ani in peste 80% dintre cazuri. Cancerul de buza duce des la metastaze la ganglionii gatului.

Scoatere tumorii de catre chirurg este urmata de o reconstructie a buzei dupa 3-4 saptamani si indepartarea ganglionilor gatului si de sub mandibula. Se scoate cam jumatate de buza, iar reconstructia buzei se face cu piele din obraz, din gat sau din barbie.

Citeste jurnalul.ro

Foto: Hepta

Claudia Pavel, minus 13 kg renuntand la carne si dulce... VIDEO! Afla totul despre bronhopneumopatie obstructiva cronica...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 8 ianuarie 2025. Super joc! Iată cum s-au descurcat concurenții de la ”Power Couple România”, Radu și Alexandra Bucălaie
Super Neatza, 8 ianuarie 2025. Super joc! Iată cum s-au descurcat concurenții de la ”Power Couple România”, Radu și Alexandra Bucălaie Miercuri, 08.01.2025, 10:11
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x