Obezitatea este definita ca un exces de masa grasa ce antreneaza consecinte nefaste pentru sanatate. Dr. Larisa Popescu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, explica faptul ca riscurile legate de obezitate nu depind numai de cantitatea tesutului adipos, ci si de distributia sa. Astfel, putem vorbi de doua tipuri de obezitate: abdominala si gluteofemurala cu dispunerea tesutului adipos la nivelul feselor, soldurilor si coapselor.
Cat si cum pierdem in greutate?
Scaderea ponderala constanta pe o perioada lunga de timp favorizeaza reducerea rezervelor de tesut adipos, motiv pentru care se recomanda o scadere de 0,5-1 kg pe saptamana, 3-4 kg pe luna. Acest lucru va determina o diminuare de 10-15% din greutatea initiala in cursul primului an.
Pastrarea noii greutati este o munca la fel de grea, spune dr. Larisa Popescu, in aceasta perioada fiind nevoie de respectarea acelorasi reguli de baza ale unei alimentatii sanatoase. Odata atinsa greutatea dorita, se poate creste treptat aportul caloric pana la cantitatea care sa asigure mentinerea greutatii.
Dupa oprirea curei de slabire, orice aport caloric peste ceea ce s-a consumat anterior va reprezenta pentru organism un exces si va duce la refacerea depozitelor adipoase. Tinand cont de faptul ca majoritatea cazurilor de obezitate sunt consecinta unui stil de viata necorespunzator, ce include o alimentatie inadecvata si sedentarism, la care se adauga stresul psihosocial, dieta si cresterea activitatii fizice reprezinta cele mai importante masuri ce trebuie urmate pentru combaterea bolii.
Indicatii utile:
- valoarea energetica a diferitelor alimente trebuie cunoscuta prin folosirea tabelelor si deprinderea de a studia etichetele de pe produsele comercializate;
- acorda atentie modului in care prepari mancarea, evitand adaugarea ingredientelor bogate in calorii (grasimi, uleiuri) si inlocuieste prajirea alimentelor cu fierberea sau coacerea lor;
- nu este indicata masa pe fuga sau in paralel cu alte activitati precum cititul sau privitul la televizor. Rontaitul diverselor produse gen covrigei, alune, fursecuri in timpul vizionarii programelor TV este incriminat ca fiind o cauza importanta de exces ponderal trebuie stabilit si respectat un orar al meselor;
- pe cat posibil consuma zilnic fructe si legume, precum si produse cerealiere incluzand boabe nedecorticate; dintre produsele lactate se recomanda cele cu continut scazut de grasimi, iar carnea trebuie sa fie de pasare (fara piele), peste sau vita;
- evita consumul de alimente bogate in grasimi saturate si colesterol precum carnea grasa, produsele lactate integrale, galbenus de ou, uleiuri vegetale hidrogenate, dar si a dulciurilor concentrate (sucuri, bomboane, ciocolata) sau sarace nutritional;
- aportul de sare va fi redus la maxim 6 g pe zi, iar cel hidric cel putin doi litri pe zi. Dimensiunea portiilor va fi si ea redusa renuntarea la fumat este un alt obiectiv al optimizarii stilului de viata.
Sfatul specialistului:
Larisa Popescu, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice, Clinica Romgermed:
"Succesul terapiei obezitatii consta in modificarea pe termen nedefinit a stilului de viata prin dieta, exercitiu fizic si terapie comportamentala. O alimentatie sanatoasa presupune si evitarea excesului de alcool deoarece, pe langa faptul ca este cancerigen, acesta stimuleaza apetitul si reduce mobilizarea grasimilor din depozite. Toate indicatiile trebuie sa apartina unui medic specialist in managementul obezitatii, in vederea stabilirii unei conduite terapeutice corecte si supervizarea tratamentului."
Citeste Revista Felicia!