- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cel putin o persoana din zece sufera astazi de ulcer, spun specialistii. Fie ca este localizat la nivelul stomacului sau al duodenului, pentru ca tratamentul sa dea rezultate trebuie sa renuntam la anumite alimente care pot face foarte mult rau.
Ulcerul gastric si cel duodenal sunt determinate de prezenta mediului acid in stoma. Tratamentul, indiferent care ar fi, preventiv sau curativ, dietetic sau medicamentos, in fazele acute sau cronice ale ulcerului, urmareste, asadar, combaterea aciditatii gastrice si vindecarea mucoasei.
In episodul acut, dieta este esentiala
Dieta speciala a bolnavului de ulcer vizeaza scurtarea perioadei de criza si diminuarea durerii. Pe langa dieta insa se impune si repaus complet.
Prima faza (24-48 ore) - se consuma exclusiv lactate. 1-2 litri de lapte dulce pe zi, in 5-6 prize. Laptele poate fi integral sau partial degresat, in functie de gustul pacientului. Se poate aromatiza cu vanilie, caramel sau cicoare, dar se evita adaugarea ceaiului sau a cafelei, care sunt iritante gastric.
In functie de toleranta si necesitati se poate adauga lapte praf sau smantana pentru a creste valoarea energetica a laptelui. Daca este necesar, se poate continua acest tratament dietetic si noaptea, pentru ca durerile epigastrice sunt mai intense atunci cand stomacul este gol.
A doua faza (ziua 2 pana in ziua 5) - se trece progresiv la un regim lactat diversificat - iaurt, kefir, branza semisarata, smantana. Se adauga supe si crema de orez, preparate din ou, dar fara grasime. Toate aceste alimente trebuie sa fie repartizate in 5-6 mese/zi.
A treia faza (ziua 6 pana in ziua 15) - se adauga piure de legume, biscuiti sau paine prajita, peste sau carne de pui (fara pielita) fierte.
A patra faza - diversificarea legumelor gatite, introducerea fructelor, dar nu a celor foarte bogate in glucide.
Daca reapare o criza dureroasa de intensitate moderata, se reia regimul de la faza a treia.
Sfatul medicului
Medicul nutritionist Maria Florea recomanda, pentru a evita aparitia ulcerelor sau gastritelor, mese la ore fixe, luate intr-o atmosfera calma, linistita, pentru ca masa trebuie sa fie un moment de relaxare. De asemenea, sunt absolut necesare cel putin trei mese pe zi (sunt de preferat cinci-sase mese, dar mai reduse cantitativ).
Alte recomandari sunt acelea de a mesteca bine hrana, de a nu consuma alimentele prea reci sau prea fierbinti si, de asemnea, ca acestea sa fie preparate prin fierbere, inabusire sau la gratar, in niciun caz prin prajire.
Ce trebuie sa eviti:
- alimentele care pot provoca o iritatie mecanica a peretelui gastric, bogate in fibre, fructe si legume crude, leguminoase, cereale integrale, carne grasa;
- alimente care produc hipersecretie gastrica - prajeala, grasimi, sosuri, bauturi carbogazoase, condimente, ceai, cafea, alimente prea dulci sau prea sarate, alcoolul ;
- consumul de medicamente care agraveaza aceasta afectiune - aspirina, antiinflamatoarele, steroizii;
- starile de anxietate si stresul.
Leac oriental pentru gastrita si ulcer
Aceasta reteta provine din China si a fost preluata de site-ul de sanatate medisite.fr.
Mod de preparare:
Intr-un borcan de sticla se pun 350 de grame de usturoi zdrobit, peste care se toarna 220-250 de grame alcool de 95-96°, rom sau tarie. Borcanul se inchide ermetic si se pune in frigider timp de 10 zile.
In cea de-a 11-a zi se filtreaza totul cu o strecuratoare foarte fina sau cu tifon. Lichidul obtinut se toarna in acelasi borcan si se lasa inca doua zile in frigider. Dupa aceasta perioada, remediul este gata pentru tratament (picaturile se pot lua cu putin lapte sau apa, inainte de masa.
Acest preparat din extract de usturoi curata organismul de grasimi si pietre, imbunatateste metabolismul, regleaza greutatea corpului, dizolva cheagurile de sange, este eficient in reglarea tensiunii arteriale, vindeca gastritele, ulcerele de stomac si hemoroizii.
Schema de tratament:
- ziua 1 - mic dejun 1 picatura, pranz 2, cina 3
- ziua 2 - mic dejun 4, pranz 5, cina 6
- ziua 3 - mic dejun 7, pranz 8, cina 9
- ziua 4 - mic dejun 10, pranz 11, cina 12
- ziua 5 - mic dejun 13, pranz 14, cina 15
- ziua 6 - mic dejun 16, pranz 17, cina 18
- ziua 7 - mic dejun 12, pranz 11, cina 10
- ziua 8 - mic dejun 9, pranz 8, cina 7
- ziua 9 - mic dejun 6, pranz 5, cina 4
- ziua 10 - mic dejun 3, pranz 2, cina 1
- ziua 11 - mic dejun 15, pranz 25, cina 25
- ziua 12 - mic dejun 25, pranz 25, cina 25
Se va continua cu cate 25 de picaturi de trei ori pe zi pana la terminarea intregii cantitati.
ATENTIE!
Acest remediu natural nu se poate repeta decat o data la 5 ani!
citeste revista Felicia
foto: athinday.com
Consumul de ulei de nuca de cocos previne diabetul... Cand alimentele sanatoase... ne fac rau...