Antena Căutare

Doar 5% dintre nodulii tiroidieni palpabili sunt cancerosi

Cand li se depisteaza noduli la tiroida, pacientii aflati in aceasta situatie se sperie de mama focului. In general, exista o fobie a cancerului in lumea larga. Fiecare crescatura anormala e suspectata de oameni ca fiind cancer. Si, de ce sa nu o spunem, inclusiv doctorii care au vazut multe la viata lor au cam aceeasi atitudine. Norocul nostru ca nu intotdeauna se verifica existenta temutului cancer, mai ales in cazul tiroidei.

Tara noastra este catalogata cu temei ca saracita in iod. Este una dintre explicatiile pentru care gusa e raspandita. O vreme era chiar endemica. Dar trebuie sa stim ca insuficienta iodului in apa si in alimente duce la aparitia nodulilor pe tiroida. Insa, mare atentie, majoritatea acestor noduli nu inseamna neaparat cancer, ne asigura asistent universitar Monica Gheorghiu, medic primar la Institutul de Endocrinologie „C.I. Parhon" din Bucuresti.

Cancerul tiroidian este relativ rar daca tinem seama de cat de frecvent sunt depistati nodulii in tiroida. Ecografia este investigatia care depisteaza noduli de 2-3 milimetri la 20%-60% din populatie. In aceste cazuri, se poate spune ca nodulii nu au influenta in functionarea tiroidei. Dar dintre nodulii care se pot palpa doar 5% sunt cancerosi. In caz de noduli tiroidieni, medicul specialist recomanda pacientului sa faca o ecografie si apoi punctie pentru a preleva celule din noduli. In cadrul analizei de laborator se va certifica daca nodulii sunt benigni sau maligni.

Chiar daca este vorba de cancer, sunt sanse apreciabile chiar de vindecare. Cu conditia ca boala sa fie depistata in faze incipiente, pacientul sa fie operat in timp util si sa i se administreze tratamentul corect. Din fericire, asistent universitar doctor Monica Gheorghiu, medic primar la Insitutul de endocrinologie „C.I. Parhon", spune ca trebuie daramata si sperietura conform careia punctia in nodulii tiroidei pentru analiza ar raspandi pasamite cancerul. Este o opinie total gresita si chiar periculoasa. Si cea care promoveaza ideea ca n-are rost sa fie operati nodulii daca ei nu sunt cancerosi. Dar indicatia de interventie chirurgicala apartine exclusiv medicului specialist.

In interventia chirurgicala, o data cu nodulii se scoate si o parte din tiroida. Astfel, pacientul supus operatiei ramane cu hipotiroidie. Asta inseamna ca va avea o secretie insuficienta de hormoni tiroidieni, motiv pentru care el va fi condamnat ca tot restul vietii sa ia hormoni T4 levotiroxina din cutie.

Punctia este indicata, deoarece ea stabileste care noduli sunt cancerosi si acestia trebuie scosi. Nodulii necancerosi, care reprezinta majoritatea, trebuie controlati. In mod gresit se spune ca nodulii sunt cauza nodului pus in gat, asa cum zice lumea. Senzatia de sufocare acuzata de unii vine din nevroza si trebuie aplicat un tratament psihiatric. Si nu nodulii sau gusa sunt cei care induc senzatia de gatuire, de respiratie impiedicata, precizeaza specialistul nostru, asistent universitar Monica Gheorghiu.

Citeste si Jurnalul

FOTO: Hepta

Articolul continuă după reclamă
Studiu: bratele incrucisate reduc durerea... VIDEO! Cum se manifesta si se trateaza insolatia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 15 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Codruța Filip
Hello Chef sezonul 7, 15 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Codruța Filip Sambata, 15.06.2024, 16:00
Campionatele Europene de înot Belgrad 2024 Vezi acum
Citește și
x