- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Tara noastra este catalogata cu temei ca saracita in iod. Este una dintre explicatiile pentru care gusa e raspandita. O vreme era chiar endemica. Dar trebuie sa stim ca insuficienta iodului in apa si in alimente duce la aparitia nodulilor pe tiroida. Insa, mare atentie, majoritatea acestor noduli nu inseamna neaparat cancer, ne asigura asistent universitar Monica Gheorghiu, medic primar la Institutul de Endocrinologie „C.I. Parhon" din Bucuresti.
Cancerul tiroidian este relativ rar daca tinem seama de cat de frecvent sunt depistati nodulii in tiroida. Ecografia este investigatia care depisteaza noduli de 2-3 milimetri la 20%-60% din populatie. In aceste cazuri, se poate spune ca nodulii nu au influenta in functionarea tiroidei. Dar dintre nodulii care se pot palpa doar 5% sunt cancerosi. In caz de noduli tiroidieni, medicul specialist recomanda pacientului sa faca o ecografie si apoi punctie pentru a preleva celule din noduli. In cadrul analizei de laborator se va certifica daca nodulii sunt benigni sau maligni.
Chiar daca este vorba de cancer, sunt sanse apreciabile chiar de vindecare. Cu conditia ca boala sa fie depistata in faze incipiente, pacientul sa fie operat in timp util si sa i se administreze tratamentul corect. Din fericire, asistent universitar doctor Monica Gheorghiu, medic primar la Insitutul de endocrinologie „C.I. Parhon", spune ca trebuie daramata si sperietura conform careia punctia in nodulii tiroidei pentru analiza ar raspandi pasamite cancerul. Este o opinie total gresita si chiar periculoasa. Si cea care promoveaza ideea ca n-are rost sa fie operati nodulii daca ei nu sunt cancerosi. Dar indicatia de interventie chirurgicala apartine exclusiv medicului specialist.
In interventia chirurgicala, o data cu nodulii se scoate si o parte din tiroida. Astfel, pacientul supus operatiei ramane cu hipotiroidie. Asta inseamna ca va avea o secretie insuficienta de hormoni tiroidieni, motiv pentru care el va fi condamnat ca tot restul vietii sa ia hormoni T4 levotiroxina din cutie.
Punctia este indicata, deoarece ea stabileste care noduli sunt cancerosi si acestia trebuie scosi. Nodulii necancerosi, care reprezinta majoritatea, trebuie controlati. In mod gresit se spune ca nodulii sunt cauza nodului pus in gat, asa cum zice lumea. Senzatia de sufocare acuzata de unii vine din nevroza si trebuie aplicat un tratament psihiatric. Si nu nodulii sau gusa sunt cei care induc senzatia de gatuire, de respiratie impiedicata, precizeaza specialistul nostru, asistent universitar Monica Gheorghiu.
Citeste si Jurnalul
FOTO: Hepta