Unii o folosesc pentru a îndepărta mirosul neplăcut al respirației, alții pentru a-și curăta dinții după masă, iar alții pur și simplu, din obișnuință.
Deși este considerată dăunătoare pentru stomac atunci când este consumată în cantități mari, guma de mestecat are și ea beneficiile sale.
Un studiu realizat recent de olandezi și publicat în revista Plos One arată că guma este la fel de eficientă în înlăturarea bacteriilor dăunătoare din cavitatea bucală ca aţa dentară,
Cercetătorii care au participat la acest studiu au descoperit că o singură gumă de mestecat poate îndepărta aproximativ 100 de milioane de bacterii dăunătoare - circa 10% din cantitatea de microbi din salivă - în 10 minute.
Din studiu mai reiese faptul că guma de mestecat are efect deplin în primele 30 de secunde de masticație, ulterior pierzându-și din proprietăți.
Unul dintre marile dezavantaje, spun cercetătorii, este acela că zahărul permite menținerea în număr mare a microbilor din cavitatea bucală, fiind recomandat consumul de gumă fără zahăr sau îndulcitori.
De asemenea, oamenii de ştiinţă spun că, dacă guma este mestecată continuu, în cele din urmă, unele dintre bacteriile absorbite de aceasta se întorc în cavitatea bucală.