Antena Căutare

Ficat mărit - de ce apare și care sunt simptomele

Termenul de hepatomegalie este des folosit în medicină pentru ficatul mărit, mai exact pentru dimensiuni ale ficatului mult peste limita normală. Un ficat mărit poate avea multiple cauze, însă iată ce este cel mai important să știi despre simptomele și metodele de tratament în acest caz!

| Sursa: pixabay.com

Termenul de hepatomegalie este des folosit în medicină pentru ficatul mărit, mai exact pentru dimensiuni ale ficatului mult peste limita normală. Un ficat mărit poate avea multiple cauze, însă iată ce este cel mai important să știi despre simptomele și metodele de tratament în acest caz!

Ficatul este organul intern cel mai mare al corpului uman și este situat în partea dreapta a abdomenului superior. În mod normal, ficatul ar trebui să cântărească până la 1,5 kg, cu o dimensiune de aproximativ 15 centimetri. Fără ajutorul unui medic specialist nu poți constata dacă ficatul depășește limitele normale. Nu este greu de depistat, medicul fiind persoana în cauză care poate simți chiar și de la simplă examinare a unui control de rutină. Iată cauze și simptome pentru ficat mărit!

Cauze și simptome ficat mărit

Nu întotdeauna un ficat mărit aduce după sine simptome, însă cauza pentru care ficatul ajunge să depășească limitele normale poate indica adevărate afecțiuni. Simptomele cel mai des întâlnite și asociate cu un ficat mărit sunt oboseala extremă, stările de leșin, febră, halucinații, stări de vomă sau chiar vărsături cu vomă, dureri abdominale în partea superioară a abdomenului, pierderea apetitului, îngălbenirea pielii și a albului ochilor, diaree, scaun cu sânge, balonare abdominală, frisoane, căderea părului de pe corp, menstruații neregulate, dureri articulare, mâncărime.

Articolul continuă după reclamă

De regulă, creșterea ficatului apare în urma anumitor afecțiuni hepatice care sunt în strânsă legătură cu un consum excesiv de alcool, hepatită virală, cancer hepatic și steatoză hepatică, insuficiență cardiacă congestivă.

Alte cauze posibile care duc la creșterea ficatului: boala depozitelor de glicogen, o boală ereditară care poate duce la creșterea ficatului, hemocromatoza - depunerea fierului în exces pe țesături, inflamații și distrugerea canalelor biliare, amiloidoză - boală care este caracterizată de depozitele de proteine în organe țesuturi, obezitate, infecții virale.

Există și afecțiuni grave la nivelul organismului care pot determina creșterea ficatului. Printre acestea amintim: infectii ale sângelui, leucemia, metastaze hepatice, reacții adverse în urma medicamentelor, cancer al sistemului linfatic, leziuni la nivelul ficatului.

Când este recomandat să mergi la medic

În cazul oricăror simptome care au legătură cu bolile hepatice sau complicații la nivelul acestora trebuie să apelezi la părerea unui medic specialist. Așadar, trebuie să mergi la medic dacă te întâlnești cu simptome precum: modificări ale stării mentale sau comportamentale precum halucinații, iluzii sau confuzii, dar și dacă te confrunți cu dureri abdominale, stări de agitație, tulburări de mers, leșin, febră împreună cu tumefacție abdominală, stări de amețeală, greață, vărsături, icter, hematemeză.

Tratament pentru prevenția ficatului mărit:

  • Dietă alimentară sănătoasă, fără excese;
  • Consumul de alcool cu moderație;
  • Menținerea unei greutăți corporale optime;
  • Limitarea consumului de medicamente;
  • Evitarea produselor alimentare procesate și semipreparate;
  • Suplimente alimentare cu rol hepatoprotector.
Românii, la CONTROL! Bolnavii pot face consult GRATUIT la un medic străin! Ce trebuie să știi... Beneficiile implantului dentar - Ce implică procedura, care este prețul și de ce să nu amâni?...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x