Antena Căutare

Întărește-ți sănătatea prin mișcare. Află ce afecțiuni poți preveni prin sport

Activitățile fizice regulate sunt esențiale pentru o stare bună de sănătate. Cu toate acestea, sedentarismul este extrem de răspândit în România. Un studiu din 2014 al Eurostat indică faptul că 84,4% din români nu fac activități fizice săptămânal. Doar 7% desfășoară activități fizice timp de cel mult 150 de minute pe săptămână, iar 8,6% mai mult de 150 de minute.

OMS avertizează că stilul de viață sedentar este una din principalele zece cauze ale morții premature și ale dizabilității fizice. Sănătatea publică depinde de nivelul activității fizice din rândul populației. Sportul are un rol preventiv pentru mai multe afecțiuni, cum ar fi bolile cardiovasculare, artrita, hernia de disc, diabetul și cancerul.

Hernie de disc

Hernia de disc este o afecțiune care constă în deplasarea unor discuri ale coloanei vertebrale și care se poate manifesta prin dureri de spate de intensitate mare. Riscul de a dezvolta hernie de disc este mai mare în cazul persoanelor sedentare. Slăbiciunea musculară favorizează apariția herniei de disc, care se poate declanșa la anumite mișcări sau prin ridicarea greutăților. Prin mișcare fizică regulată, ne pregătim corpul pentru situații solicitante fizic, scăzând astfel riscul deplasării discurilor coloanei vertebrale.

Articolul continuă după reclamă

Afecțiuni cardiovasculare

Atunci când faci exerciții fizice, presiunea arterială se îmbunătățește, nivelul colesterolului rău (LDL) scade, e mai ușor să menții o greutate corporală normală, iar sensibilitatea la insulină crește. Aceste schimbări contribuie direct la prevenirea bolilor cardiovasculare. Pentru obținerea acestor beneficii, sunt suficiente 30-60 de minute de activitate fizică, repetate de 3 ori pe săptămână, conform Circulation.

Artrită

Artrita este o afecțiune dureroasă, care nu poate fi mereu prevenită, printre factori de risc fiind incluși vârsta, istoricul familial și genul (fiind mai comună în rândul femeilor). Activitatea fizică poate ajuta la prevenția, dar și la reducerea consecințelor negative ale artritei odată ce se instalează. Exercițiile fizice ajută la întărirea mușchilor din jurul articulațiilor, ceea ce duce la stabilizarea și protejarea acestora de uzură, conform Health Line.

Activitățile de tip aerobic, plimbările și înotul sunt potrivite, dar și exercițiile care cresc flexibilitatea. Chiar și odată ce s-a instalat artrita, corpul poate beneficia de pe urma activității fizice, aceasta contribuind la prevenirea distrugerii articulațiilor și a dizabilității fizice, împreună cu tratamentul recomandat de medic.

Diabet

Stilul de viață sedentar poate contribui într-o măsură mai mare decât se credea inițial la declanșarea diabetului de tip 2. Cu cât petreci mai mult timp așezat, cu atât crește riscul apariției diabetului. Sedentarismul este asociat totodată și cu kilogramele în plus, ceea ce constituie un factor de risc suplimentar pentru diabet.

Prin urmare, desfășurarea exercițiilor fizice în mod regulat, în fiecare săptămână, este foarte importantă pentru prevenirea acestei boli. Diabetul atrage deseori cu sine alte probleme de sănătate, cum ar fi boli cardiovasculare, afecțiuni la nivelul nervilor periferici și a celor de la nivelul stomacului și intestinelor, insuficiență renală și nu numai.


Cancer

Există multe tipuri de cancer, iar fiecare e influențat diferit de activitatea fizică. Cercetările desfășurate până în prezent indică faptul că exercițiile fizice scad riscul apariției următoarelor tipuri: cancer de colon, cancer mamar, cancerul endometrial și cancerul de col uterin. Persoanele active au un risc cu 24% mai mic decât cele sedentare de dezvoltare a cancerului de colon, conform cancer.gov. Totodată, acestea au cu 12% mai puține șanse să dezvolte cancer mamar, dar și un risc cu 20% mai mic pentru apariția cancerului endometrial.

Pe măsură ce trece timpul, apar mai multe informații și despre legătura dintre capacitatea de prevenție a activității fizice regulate și alte tipuri de cancer. Printre acestea, se numără cancerele la ficat, stomac, rinichi, vezică, cap și gât, cancerul rectal și leucemia mieloidă. Mecanismul prin care activitatea fizică reduce riscul cancerelor e complex. Acesta implică reducerea nivelelor unor hormoni și factori de creștere (care au fost asociați cu dezvoltarea unor tipuri de cancer), prevenirea obezității, reducerea inflamației în corp, îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar și a sistemului digestiv.

Dieta de 48 de ore te va cuceri și pe tine - dai jos 4 kilograme în 2 zile... Ai și tu acest semn? Ce reprezintă, de fapt, cicatricea de pe partea superioară a brațului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x