Un tânăr cercetător din Aiud, Sergiu Paşca, desemnat în 2013 cel mai bun student român din străinătate, şi-a înfiinţat propriul laborator de cercetare la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii. „Paşca Lab” cercetează mecanismele moleculare şi celulare ale tulburărilor neuropsihiatrice, inclusiv ale autismului.
Acesta obișnuia să îi invidieze pe specialiștii în cancer, într-un sens plastic al cuvântului, desigur. Motivul ar fi fost faptul că puteau atinge fizic tumorile pentru a le cerceta, în timp ce în cazul creierului, lucrurile nu sunt chiar la fel de simple. Dar pentru că nu s-a resemnat cu această limitare, Pașca a hotărât să își crească în laborator creiere destinate cercetării.
În laboratorul său, mii de bucăți de țesut cerebral uman mai mici decât un bob de mazăre au fost create din celule epiteliale umane, unele provenind de la oameni cu autism. Fiecare dintre ele are ADN-ul donatorului și fiecare reprezintă diverse părți ale creierului. Practica nu e nouă, iar oamenii de știință creează un fel de mini-creiere încă din 2013.
Citește în continuare pe Playtech.ro.