Raportul preliminar al ecofiziologilor suedezi in colaborare cu antropologii danezi arata ca primavara este in mare parte favorabila tipologiilor non-emotive, care reactioneaza lent sau ponderat la stimuli si ne mobilizeaza relativ greu.
Persoanele mai reactive afectiv-emotional, denumite oarecum impropriu emotive, sunt cele pentru care stimulii oferiti de primavara pot creea mici dezechilibre in planul constient atunci cand e vorba de a lua o decizie importanta.
Tipologia sangvinicului
In cazul asa-zisilor non-emotivi, activi primari, asimilati cu temperamentul hipocratic sangvinic, primavara este un anotimp favorabil pentru 70% din barbati si 65% din femei.
Astfel, persoanele cu emotivitate controlabila, dependente de activitate, adaptabile, sociabile, comunicative si, de obicei, vesele sunt favorizate in general de variatiile de luminozitate si umezeala specifice primaverii.
Femeile din aceasta tipologie sunt net favorizate de anotimpul florilor daca au de luat o decizie legata de angajare, schimbare a locului de munca, reprofilare profesionala sau incheiere a unor afaceri importante. Dimpotriva, daca luna martie este foarte rece si innorata, calitatea deciziilor legate de casatorie, inceperea unei relatii sau despartire este negativ influentata in primele doua luni de primavara.
In cazul barbatilor, primavara este favorabila deciziilor importante, mai ales in zilele ploioase, cu diferente de temperatura mici intre dimineata si seara. S-a dovedit stiintific ca mare parte din barbatii sangvinici iau cele mai intelepte decizii legate de slujba sau afaceri mai ales daca apartin tipologiei „digestivului" sau „atleticului".
Tipologia apaticului
Persoanele non-emotive, mai putin active, inchise in sine, mai tacute, fara initiativa si aparent indiferente reactioneaza pozitiv la schimbarile determinate de primavara. In 80% din cazuri, acestea iau deciziile cele mai intelepte la inceputul primaverii. Femeile care fac parte din asa-zisa tipologie „apatica" pot lua cele mai intelepte decizii dimineat,a intre orele 9.00 si 10.30.
In cazul barbatilor, capacitatea de a lua decizii intelepte nu depinde de ora, ci doar de meteosensibilitate. Din acest motiv, barbatii apatici sunt capabili de orice decizie inteleapta in zilele uscate de primavara, in care nu exista variatii mari de presiune atmosferica sau luminozitate.
Tipologia amorfilor
Acestia au un sistem nervos foarte reactiv la contactul cu ultravioletele specifice lunilor de primavara. In consecinta, 86% din femei si 78% din barbati pot lua decizii obiective si inteligente in zilele noroase in care vantul sufla relativ slab si nu sunt conditii de ploaie.
Dimpotriva, daca soarele straluceste ca vara sau cerul este acoperit cu nori de ploaie care circula cu viteza, deciziile luate in aceste momente pot fi lipsite total de ratiune si intuitie, in cazul ambelor sexe.
Flegmaticii sunt definiti a fi non-emotivi, activi secundar, care au trasaturi asemanatoare amorfilor, fiind insa mai rapizi, dogmatici, se comporta aproape identic la stimulii oferiti de primavara, luand decizii intelepte in aceleasi conditii ca si cele descrise mai sus.
Emotivii activi, colericii (emotivii activi primari)
Caracterizati de o permanenta activitate febrila, iritabili si greu de oprit cand incep ceva, colericii pot lua decizii foarte gresite in anotimpul primaverii.
Reactivitatea lor exagerata la stimulii din exterior aparuti in anotimpurile capricioase creeaza o serie de impulsuri parazite care perturba electric zonele nervoase implicate in complexul proces de analiza a unei decizii. Se recomanda ca deciziile importante sa fie luate intr-o perioada de stabilitate atmosferica crescuta, si in niciun caz intr-o saptamana in care au fost variatii termice si de nebulozitate intense.
Pasionatii (emotivi activi secundari)
Persoanele active, capabile de trairi afective foarte intense, dominante, permanent preocupate de felul in care sunt privite de cei din jur, care au scopuri exacte, iau decizii pripite mai ales in zilele in care temperatura creste brusc de dimineata catre amiaza.
Pentru acestia, factorul termic asociat cu cresterea luminozitatii determina o blocare temporara a unor retele de neuroni implicati in procesele de analiza profunda a unei situatii. Acesta este motivul pentru care zilele calde de primavara cu nopti reci sunt cel mai putin favorabile luarii unor decizii importante.
Emotivii non-activi (tipologia sentimentalilor)
Tipul meditativ, tacut, sensibil si mai putin abil in a-si face prieteni ia deseori decizii irationale mai ales in saptamanile in care incalzirea este treptata si cerul predominant senin. Este de preferat ca acestia sa astepte zilele calde din primavara, in care temperatura si luminozitatea devin constante.
Tipologia nervosilor
Persoanele sensibile la frumos, care pun putin pret pe ordine si muncesc numai ce le place, plictisindu-se usor, trebuie sa astepte trecerea primaverii pentru a lua o decizie foarte importanta. Daca totusi trebuie luata neaparat o decizie in anotimpul ghioceilor, este de preferat ca aceasta sa fie bine analizata noaptea, dupa o cafeluta, fara a cere sfatul nimanui.
Foto: inflexwetrust.com / Hepta
Citeste si Revista Felicia!