Să afumi carnea pentru sărbători nu mai e deloc o provocare! Există pudră, spray, dar şi fum lichid. Practic, ai parte de o masă bogata cu preparate afumate, fără fum! În realitate însă, riscăm să mâncăm chimicale pe pâine, cu aromă de fum de pin.
Mai grav este că studiile asociaţiilor de consumatori arată că mulţi producători de astfel de preparat aleg, de cele mai multe ori, afumarea chimică sau artificială. Mai ales că fumul la flacon se vinde făr probleme, chiar şi pe internet.
Asociaţiile pentru protecţia consumatorilor susţin că aproape 80% dintre produsele afumate de pe piaţă n-au trecut prin afumătoare. Ci au fost injectate artificial.
Costel Stanciu, Președinte ANPC, a explicat care sunt riscurile la care ne expunem atunci când consumăm aceste produse: „Creşte riscul de îmbolnăvire, în special cu boli ale stomacului adică putem să facem un cancer de colon, un cancer de pancreas, sunt afectate în general organele vitale ale corpului.”