Rolul grasimilor in organism
O alimentatie echilibrata presupune un consum sporit de alimente care ne asigura cei mai importanti nutrienti: 15% proteine, 55% glucide si 30% grasimi. Rolul grasimilor este foarte important pentru ca energia provenita din consumul lor ne ajuta sa ducem la bun sfarsit toate activitatile specifice unei zile. Daca le-am elimina complet din farfurie, intregul organism ar fi dat peste cap: am reduce absorbtia anumitor nutrienti, am avea probleme cu sistemul nervos, am priva aportul de acizi grasi esentiali Omega 3 si Omega 6, ar aparea deficite grave de vitamine (A, D, K, E) si ar exista riscul de infertilitate.
Grasimi bune si grasimi rele
Este important de retinut ca exista doua tipuri de grasimi: cele rele (care sunt trans sau saturate) si cele bune, care sunt nesaturate. Grasimile trans le regasim in special in produse de patiserie si in dulciuri, iar grasimile saturate le gasim in lactate grase (precum smantana si unt), in carne grasa (de porc sau de vita) si in untura. Grasimile bune sunt de cele mai multe ori de natura vegetala si le gasim in uleiuri (de masline, de floarea-soarelui, de in, de rapita), in produse obtinute pe baza lor, precum margarinele de noua generatie (nehidrogenate), in fructe oleaginoase si in peste (somon, sardine si hering).
Grasimile bune, de ajutor in dietele de slabit
Persoanele care vor sa slabeasca au tendinta de a elimina complet grasimile din alimentatie. Ele trebuie sa stie ca grasimile bune, consumate moderat, le pot fi un aliat de nadejde pe timpul dietei. Grasimile au rolul de a prelungi senzatia de satietate, fac mancarea mai gustoasa si ne scapa de sentimentul de privare.
Citeste si Revista Felicia
FOTO: eatingdisorderhelpglendora.blogspot.com