- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Fasolea, mazarea, lintea sunt legume care pot fi consumate atat verzi, cat si uscate. Insa le folosim tot mai putin in forma lor uscata si din cauza ca prepararea lor necesita mult mai mult timp.
Stim cu totii ca, de exemplu, fasolea uscata, ca sa fie gustoasa si sa nu ne creeze probleme digestive, trebuie lasata cu o zi inainte in apa, iar in timpul fierberii trebuie sa-i schimbam apa de doua-trei ori.
Surse de fibre si de proteine
Lasand la o parte aceste inconveniente, e bine ne gasim timp sa gatim legumele uscate macar de cateva ori pe luna.
Ele au meritul incontestabil de a fi surse importante de fibre atat de necesare pentru functionarea normala a colonului si surse de proteine, devenind astfel un substituent al carnii pentru persoanele care adopta un regim vegetarian permanent sau pe timpul postului.
In plus, legumele uscate au un numar redus de calorii, de grasimi si de sare, ceea ce ar trebui sa ne determine sa le consumam si in timpul dietelor.
Regleaza colesterolul si imbunatatesc activitatea inimii
Iti vine sa crezi ca niste boabe mici si uscate de fasole, mazare si linte pot fi atat de sanatoase? Unde s-au concentrat atatea proprietati miraculoase? Sa le luam pe rand:
Legumele uscate diminueaza colesterolul cu cel putin 10%. Acest fapt este datorat continutului de fibre solubile despre care se stie ca ajuta la incetinirea procesului de intrare in sange a grasimilor absorbite si asimilate facilitand eliminarea colesterolului rau si a acizilor biliari.
Legumele uscate sunt foarte bogate in potasiu, un mineral al carui consum duce la scaderea tensiunii arteriale. In acest mod se explica de ce persoanele care consuma multe legume uscate sunt mai putin expuse riscului de boli cardiovasculare in comparatie cu cele care nu le consuma deloc sau foarte rar.
Alte beneficii ale consumului de legume uscate:
intaresc sistemul imunitar;
scad riscul de cancer de colon si de san;
scad riscul de diabet de tip II.
Cum le preparam?
Legumele uscate pot fi preparate in cele mai diverse moduri, obtinand feluri de mancare savuroase si sanatoase:
din fasole uscata: iahnie de fasole, ciorba, fasole batuta;
din mazare: supa-crema, piure, tocanita, mazare uscata batuta;
din linte: pateu de linte, supa de linte, salata de linte.
Sfat:
Fierbe legumele uscate si combina-le cu alte categorii de legume verzi. Va rezulta o salata hranitoare, plina de vitamine si minerale.
Citeste Revista Felicia
Ai trecut de 40 de ani? Iata dieta care te mentine!... Dieta minune a lui Kylie Minogue...