Antena Căutare

Nutriţionistul care ne dă "viaţa" peste cap! Mihaela Bilic: „Fructele îngraşă! Nu trebuie consumate des". Cu ce trebuie să le înlocuim?

De mici, suntem învăţaţi să mâncăm fructe. Argumentele părinţilor sau bunicilor ţin, desigur, de sănătate: au vitamine, aşa că trebuie consumate în fiecare zi. Mihaela Bilic, unul dintre cei mai cunoscuţi nutriţionişti din România, ii contrazice

De mici, suntem învăţaţi să mâncăm fructe. Argumentele părinţilor sau bunicilor ţin, desigur, de sănătate: au vitamine, aşa că trebuie consumate în fiecare zi. Mihaela Bilic, unul dintre cei mai cunoscuţi nutriţionişti din România, ii contrazice

Ce contează cel mai mult în alimentaţia noastră?

Cantitatea. Totul vine din cantitate. Dar şi ce alegem să mâncăm, fireşte! Până în anii 70, se mânca mai multă grăsime şi mai puţin zahăr… Şi nu ne confruntăm cu cazuri de obezitate.

Fructoza este beleaua, nu?

Articolul continuă după reclamă

Da, fructoza ne îmbolnăveşte. Fructoza este nocivă! Probabil că într-un viitor mai îndepărtat sau mai apropiat, va trebui să scriem pe pungile de zahăr: „atenţie, dăunează grav sănătăţii”. Atunci vom fi fairplay. Dar asta nu şi-o doreşte nimeni.

Şi fructele? Când le mâncăm?

Rar! Nu suntem proiectaţi să mâncăm în fiecare zi fructe. Nu duce ficatul. Dacă dăm timpul înapoi, acum 10.000 de ani, noi mâncam proteine, rădăcini şi ceva fructe pădureţe. Noi nu mâncam nici produse cu amidon acum 10.000 de ani. De aceea avem o capacitate limitată de a digera cereale. Toată lumea zice să mâncăm fibre, fibre, fibre! Greşit!!! Rolul fibrelor este mecanic, exclusiv mecanic. Când îi dăm unui copil care are tubul digestiv incomplet maturizat fibre, atunci agresiunea asupra lui este mare. Noi trebuie să mâncăm fibre dacă suntem sedentari, dacă avem constipaţie şi trebuie să ne mai punem colonul în mişcare, dar altfel de ce am mânca? De ce i-am da unui copil? Confundăm lucrurile! Fibrele nu trebuie date copiilor!

Ne dai lumea peste cap! Cerealele sunt promovate în toate reclame!

Vezi? Lucrurile nu pot fi extrapolate la toată populaţia! Că nu se potriveşte tuturor. Şi atunci, întorcându-ne la cereale, aflăm că oamenii pot digera din ele doar amidonul. Ce este amidonul? Este un şir lung de molecule de glucoză. Este cea mai banală sursă de glucoză. Ce s-a întâmplat acum 10 mii de ani? A apărut agricultura, deci cerealele, deci amidonul, care la om poate fi digerat doar dacă este fiert său copt. Şi din acel moment s-a mărit populaţia globului pentru că am avut dintr-o dată o sursă de glucoză ieftină şi multă, deci am avut o bază de alimentaţie, pentru că amidonul ăsta este.

Revenind la fructe… Cum le mâncăm?

Rar. Dacă ne gândim la modul în care suntem construiţi de natură, în paleolitic de exemplu, mâncam carne. Multă. Şi de unde ne luam carbohidraţii? Din fructoză. De unde? Din fructe. Sunt cea mai bună cale de îngrăşare. E o sursă de glucide din care se face grăsime. Fructoza depinde de metabolizarea hepatică. Degeaba se plimbă sângele cu fructoza în el, nicio celulă nu o arde. Doar ficatul o metabolizează, transformând-o în grăsime. Pe când, dacă sângele se plimbă cu moleculele de glucoză, fiecare celulă o foloseşte!

Da, dar fructele au vitamine!

Da, şi legumele au, şi sunt mai bune, pentru că nu au fructoză. Fructoza este indicată diabeticilor, este adevărat, pentru că ea nu ridică nivelul glicemiei. Dar celor care nu au diabet, neridicând nivelul glicemiei, nici nu apare saţietatea. Şi ne putem trezi că mâncăm şi un kilogram de fructe fără să ne săturăm şi fără să avem nici un sentiment de vinovăţie. Dar fructele îngraşă! Pe acelaşi principiu, alcoolul îngraşă. Fructoza îngraşă! Ce mai înţelegem de aici? Că fructele sunt un desert. Ele nu sunt necesare organismului nostru. Dacă vrem vitamine, mâncăm legume! Mai aud această enormitate: ţin cură de detox cu suc de fructe! Dacă mănânci un măr, iei fructoza dintr-un măr. Dacă bei un pahar de suc de mere, iei fructoza din 4 mere! Fructoza se duce la ficat, el o transformă în grăsime, o depune pe abdomen, chiar dacă pe cântar, în prima perioadă nu se simt greutatea în plus. Dar apare încă un pliu pe burtă.

De ce se depune grăsimea pe abdomen?

E un loc cu predilecţie pentru grăsimea depusă de ficat. Aceea este grăsimea făcută din fructoză! Grăsimea abdominală se face din alcool, zahăr, miere, suc de fructe presat la rece şi fructe mâncate în exces. În acest context, o calorie nu e o calorie dacă vine din fructoză!

Şi ce folosim în loc de zahăr?

Îndulcitori artificiali.

CITEŞTE CONTINUAREA INTERVIULUI AICI!

Cel mai puternic drog nu este cocaina! Ingredientul se află în farfuriile românilor în fiecare zi!... Nutriționistul Mihaela Bilic spulberă toate miturile: "Sigur că se poate mânca seara (...) Noi suntem nişte „animăl...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng Sambata, 14.12.2024, 15:30
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x