Studiul publicat în British Journal of Sports Medicine s-a realizat pe durata a opt ani, arată CNN. După o perioadă de urmărire de opt ani în medie, în comparație cu mersul ușor sau ocazional, cei care au mers într-un ritm mediu sau normal au avut un risc cu 15% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2, au constatat cercetătorii.
Mersul pe jos într-un ritm "destul de alert" a însemnat un risc cu 24% mai mic decât cei care mergeau ușor sau ocazional. Iar "mersul pe jos în ritm vioi/rapid a avut cel mai mare beneficiu: o reducere de 39% a riscului.
Studiile au indicat că mersul pe jos frecvent a fost asociat cu un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 în populația generală
Autorii studiului au trecut în revistă 10 studii anterioare efectuate între 1999 și 2022, care au evaluat legăturile dintre viteza de mers - măsurată prin teste cronometrate obiective sau prin rapoarte subiective ale participanților - și apariția diabetului de tip 2 în rândul adulților din Statele Unite, Marea Britanie și Japonia.
"Studiile anterioare au indicat că mersul pe jos frecvent a fost asociat cu un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 în populația generală, în așa fel încât cei care au petrecut mai mult timp pe zi pe jos au avut un risc mai mic", a declarat autorul principal al studiului, Dr. Ahmad Jayedi, asistent de cercetare la Centrul de Cercetare a Determinanților Sociali ai Sănătății de la Universitatea de Științe Medicale Semnan din Iran.
Care este viteza optimă de mers pe jos
Însă rezultatele anterioare nu au oferit prea multe îndrumări cu privire la viteza optimă de mers pe jos obișnuită necesară pentru a reduce riscul de diabet, iar revizuirile cuprinzătoare ale dovezilor lipsesc, au spus autorii.
Mersul ușor sau ocazional a fost definit ca fiind mai puțin de 3,2 kilometri pe oră. Ritmul mediu sau normal a fost definit ca fiind între 2 și 3 mile (3,2 și 4,8 kilometri) pe oră. Un ritm "destul de vioi" a fost de 3 până la 4 mile (4,8 până la 6,4 kilometri) pe oră. Iar "mersul vioi/rapid" a fost mai mult de 4 (6,4 kilometri) pe oră. Fiecare kilometru de creștere a vitezei de mers pe jos peste "brisk" a fost asociat cu un risc cu 9% mai mic de a dezvolta boala.
Faptul că mersul pe jos mai rapid ar putea fi mai benefic nu este surprinzător, dar "capacitatea cercetătorilor de a cuantifica viteza de mers și de a încorpora acest lucru în analiza lor este interesantă", a declarat prin e-mail Dr. Robert Gabbay, șeful departamentului științific și medical al Asociației Americane de Diabet. Gabbay nu a fost implicat în acest studiu.
Citește și: Specialiștii trag un semnal de alarmă legat de gumă. De ce să nu o mestecăm mai mult de 5 minute
Intensitatea mersului pe jos este importantă pentru prevenirea diabetului
Studiul afirmă, de asemenea, ideea că "intensitatea este importantă pentru prevenirea diabetului", a declarat Dr. Carmen Cuthbertson, profesor asistent de educație și promovare a sănătății la East Carolina University, care nu a fost implicată în studiu, prin e-mail. "Angajarea în orice cantitate de activitate fizică poate avea beneficii pentru sănătate, dar se pare că, pentru prevenirea diabetului, este important să se angajeze în unele activități de intensitate mai mare, cum ar fi o plimbare rapidă, pentru a obține cele mai mari beneficii".
Înțelegerea beneficiilor mersului în pas vioi
Studiul nu dovedește legătura cauză-efect, a spus Gabbay, dar "ne putem imagina că exercițiile fizice mai intense ar putea duce la o mai bună condiție fizică, la reducerea greutății corporale și, prin urmare, la rezistența la insulină și la scăderea riscului de diabet".
Dr. Michio Shimabukuro, profesor și președinte al departamentului de diabet, endocrinologie și metabolism de la Școala de Medicină a Universității de Medicină Fukushima, a fost de acord - adăugând că "o intensitate crescută a exercițiilor fizice datorată vitezei mai mari de mers pe jos poate duce la un stimulent mai mare pentru funcțiile fiziologice și la o stare de sănătate mai bună". Shimabukuro nu a fost implicat în studiu.
Viteza de mers pe jos poate, de asemenea, să reflecte pur și simplu starea de sănătate, ceea ce înseamnă că persoanele mai sănătoase sunt susceptibile de a merge mai repede, a declarat Dr. Borja del Pozo Cruz, cercetător principal în domeniul sănătății la Universitatea din Cadiz, Spania, care nu a fost implicat în cercetare.
"Există un risc ridicat de cauzalitate inversă, (în care) deficitele de sănătate sunt mai susceptibile de a explica rezultatele observate", a adăugat del Pozo Cruz. "Avem nevoie de studii controlate randomizate pentru a confirma - sau nu - rezultatele observate".
Mersul pe jos este o modalitate importantă de a vă îmbunătăți sănătatea
Mesajul general "este că mersul pe jos este o modalitate importantă de a vă îmbunătăți sănătatea", a spus Gabbay. "Poate fi adevărat că mersul pe jos mai rapid este chiar mai bun. Dar, având în vedere faptul că majoritatea americanilor nu fac suficient mers pe jos în primul rând, este cel mai important să încurajăm oamenii să meargă mai mult pe jos, pe măsură ce sunt capabili".
Totuși, dacă doriți să vă provocați, utilizarea unui dispozitiv de urmărire a fitness-ului - prin intermediul unui ceas, pedometru sau aplicație pentru smartphone - vă poate ajuta să măsurați în mod obiectiv și să vă mențineți ritmul de mers, au spus experții.
Dacă nu puteți obține un fitness tracker, o alternativă ușoară pentru urmărirea intensității exercițiilor fizice este "testul de vorbire". Dacă, în timp ce mergeți pe jos, puteți vorbi cu o voce "chinuită", ritmul dvs. este, probabil, vioi.
(P) Vrei să ai parte de tratamente stomatologice personalizate la una dintre cele mai moderne clinici dentare? Vino la D...