Antena Căutare

1 din 10 adulți români sunt dependenți de alimentele ultraprocesate. Care sunt alimentele cancerigene consumate aproape zilnic

Mâncarea nesănătoasă creează dependență la fel ca în cazul substanțelor interzise. Statisticile arată că 1 din 10 adulți sunt dependenți de alimentele ultraprocesate.

Mâncarea nesănătoasă creează dependență la fel ca în cazul substanțelor interzise | Shutterstock

Precum tutunul sau drogurile, alimentele ultraprocesate creează dependență. Atât adulții, cât și copiii pot cădea repede sub influența gusturilor de ”neînlocuit”. Deși cei mai mulți dintre adulți nu văd propria dependență, ci pe cea a copiilor, nici ei nu sunt departe de deciziile iraționale ale unui puști care-și dă toți banii pe dulciuri și fast-food.

The New York Post citează o cercetare care combină datele a 281 de studii, adunate din 36 de țări, și care arată că 14% dintre adulți sunt dependenți de mâncarea nesănătoasă.

În ciuda numeroaselor studii care atestă consecințele consumului produselor alimentare din această categorie, precum înghețata, băuturile răcoritoare, dulciurile ultraprocesate, cerealele etc., oamenii încă le preferă, ba mai mult sunt în topul preferințelor alimentare.

Citește și: Ce nu trebuie pus niciodată pe ușa frigiderului. Cum să aranjezi produsele în frigider. Marea greșeală a gospodinelor

Articolul continuă după reclamă

Experții au dezvăluit faptul că alimentele ultraprocesate produc o dependență la fel de mare precum nicotina, cocaina sau heroina. Aceste produse alimentare sunt în strânsă legătură cu diferite afecțiuni, precum cancer sau moarte prematură.

„Combinația de carbohidrați rafinați și grăsimi care se găsește adesea în alimentele ultraprocesate pare să avea un efect de dependență asupra sistemelor de recompensă ale creierului, peste oricare dintre macronutrienți în mod izolat, ceea ce poate crește potențialul de dependență al acestor alimente”, precizează Ashley Gearhardt, profesor la Universitatea din Michigan și conducătoarea cercetării pe acest subiect.

Dependența de aceste alimente este pusă pe seama valorilor mari de carbohidranți și grăsimi, dar și de faptul că alternativele sănătoase nu sunt la fel de apetisante. În studiul amintit se precizează și faptul că un alt motiv pentru dependeța ar putea fi aditivii din alimente.

Citește și: Cum se face șunca feliată, de fapt. O filmare dintr-o fabrică i-a bulversat pe cumpărători. Ce au descoperit

Care sunt alimentele nocive consumate aproape zilnic de către români

Înghețata, chipsurile, biscuiții și alte produse alimentare ultraprocesate, odată consumate, cresc rapid nivelul de dopamină, după care acesta scade brusc. De aici și pofta continuă, asemănătoare cu cea a unui dependent de tutun, de alcool sau chiar de substanțe interzise.

„Produsele care creează dependență nu creează dependență pentru toată lumea. Aproape 90% dintre oameni pot încerca alcoolul și nu pot dezvolta o relație problematică; mulți pot încerca țigările sau chiar cocaina”, precizează Chris van Tulleken, profesor asociat la University College London și medic specialist în boli infecțioase.

Mulți experți sunt de părere că alimentele ultaprocesate ar trebui să fie însoțite de
o avertizare, așa cum se întâmplă în cazul tutunului.

Citește și: Ce se întâmplă dacă consumi prea multă fructoză. Sugestiile unui nou studiu

1 din 10 adulți sunt dependenți de alimentele ultraprocesate

Deoarece aceste produse alimentare se găsesc peste tot și pot fi consumate în orice condiții, Healthline recomandă să fie consumate cu moderație, să nu depășim nivelul de 10-20% din calorii provenite de la alimente ultraprocesate.

De asemenea, specialiștii aduc în discuție numărul mare de oameni care se confruntă cu obezitatea. Acest număr este într-o continuă creștere și are legătură cu accesibilitatea respectivelor produse alimentare, rapiditatea specifică restaurantelor fast-food, amplasarea produselor ultraprocesate în magazine și spoturile publicitare.

Citește și: Lista de alimente care te fac să transpiri mai mult vara. La ce trebuie să fii atent

În 2022, Organizația Mondială de Sănătate a publicat un raport conform căruia 60% din europenii adulți și o treime din copii suferă de obezitate. În România, potrivit aceluiași raport, aproximativ 58% din adulți sunt supraponderali.

Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România Vineri, 10.01.2025, 10:32
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x