Antena Căutare

(P) Beneficiile detartrajului regulat pentru prevenirea afecțiunilor gingivale

Afecțiunile gingivale reprezintă o problemă de sănătate orală frecventă, cu potențialul de a genera complicații serioase pentru sănătatea întregului organism, dacă nu sunt gestionate corespunzător.

Prevenirea afecțiunilor gingivale este foarte importantă | Unsplash

Una dintre metodele comune pentru prevenirea afecțiunilor gingivale este detartrajul, o procedură profilactică efectuată doar de către un medic stomatolog.

Ce este detartrajul?

Detartrajul este o procedură stomatologică simplă și eficientă, disponibilă în orice cabinet stomatologic, ce presupune îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului de pe suprafața dinților.

Placa bacteriană este o peliculă subțire formată din bacterii și resturi alimentare, care poate duce la inflamații gingivale și, în cele din urmă, dacă nu este îndepărtată la timp, la boala parodontală.

Articolul continuă după reclamă

Tartrul, pe de altă parte, este o formă mineralizată a plăcii, ce nu poate fi îndepărtat prin periajul obișnuit, necesitând intervenția unui specialist.

Importanța detartrajului regulat

Realizarea unui detartraj la intervale regulate de timp prezintă multiple avantaje pentru sănătatea orală.

Detartrajul regulat este necesar pentru prevenirea bolilor gingivale, atât la pacienții cu o bună sănătate orală, cât și la cei care se confruntă deja cu afecțiuni ale cavității bucale. Detartrajul trebuie efectuat la intervale de 6 luni, inclusiv la purtătorii de aparat dentar.

Beneficii ale detartrajului

Detartrajul regulat contribuie la menținerea sănătății dentare pe termen lung. Placa bacteriană și tartrul nu doar că afectează gingiile, dar pot duce și la carii dentare.

Detartrajul efectuat în mod regulat contribuie astfel la menținerea dinților sănătoși, reducând riscul de carii și alte afecțiuni dentare.

Placa bacteriană și tartrul pot cauza, de asemenea, halitoza sau respirația urât mirositoare. Astfel, deoarece prin detartraj se îndepărtează placa și tartrul, respirația va fi mai proaspătă.

Detartrajul aduce nu doar beneficii funcționale, ci și estetice. Îndepărtarea tartrului și a plăcii bacteriene ajută la menținerea unui zâmbet curat, prevenind apariția petelor și a decolorării dinților.

Cum este efectuat detartrajul?

Detartrajul se efectuează în general cu ajutorul unor instrumente ultrasonice care sparg tartrul și îl îndepărtează eficient de pe suprafața dinților.

Procedura este completată de curățarea manuală a zonelor mai greu accesibile și de lustruirea dinților, pentru a elimina orice urme de placă și a preveni aderarea ulterioară a bacteriilor la suprafața dinților.

Recomandările specialiștilor

Medicii stomatologi recomandă ca detartrajul să fie efectuat de două ori pe an pentru majoritatea pacienților.

Totuși, pentru persoanele cu afecțiuni gingivale preexistente sau cu predispoziție genetică la astfel de probleme, frecvența poate fi crescută, în funcție de recomandările personalizate ale medicului curant.

Românii beneficiază de noi servicii stomatologice gratuite decontate de CAS. Care sunt acestea... (P) Cat de predispus esti sa dezvolti dementa daca ai dinti lipsa?...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x