Antena Căutare

Primele teste clinice cu detectorul de cancer, in noiembrie

Primele teste clinice pentru masurarea cancerului in faze incipiente cu ajutorul unor detectoare speciale inventate de romanca Raluca Ioana Van Staden, ar putea incepe in noiembrie initial in Romania, apoi in alte tari.



"Este pentru prima data cand sunt pusa alaturi de doctori, specialisti care stiu foarte bine problemele pe care le au, cand si cum pot fi rezolvate.

Daca totul merge conform planului, atunci probabil in noiembrie am putea incepe testele clinice. Vrem sa facem aceste teste mai intai in Romania, apoi in Europa si Statele Unite, dar ceea ce-mi doresc cel mai mult este ca noi sa fim primii din lume care sa punem pe piata aceste mici instrumente de masurare a cancerului inainte ca boala sa fie declansata", a declarat, pentru MEDIAFAX, inventatoarea Raluca Ioana Van Staden.

Inventatoarea a spus ca isi doreste sa efectueze cel putin 1.000 de teste clinice pe cazuri controlate care ar putea dura 2-3 luni. Testele pot fi utilizate in depistarea precoce a cancerului ovarian, de san, gastrointestinal si de prostata.

"Ne dorim insa extinderea utilizarii acestora in leucemii pornind de la cele care se dezvolta accelerat in corp. De fapt, vrem sa putem diagnostica tot. Recent, am primit propuneri de la medici din Capitala ca sa utilizam testul si pentru hepatite", a mai spus inventatoarea.

Testul pentru masurarea cancerului inainte ca boala sa fie declansata, realizat cu ajutorul detectorului de cancer al Raluca Ioana Van Staden, este unul simplu. Sangele este prelevat in mod obisnuit ca pentru orice alta analiza intr-un dispozitiv special. In el se introduce un senzor, pentru inceput specialistii urmaresc sa vada daca proba indica faptul ca pacientul are cancer sau nu. Apoi, urmeaza detectarea tipului de cancer.

"Daca raspunsul este "da", atunci cu ajutorul unui decodor vom stabili ce anume tip de cancer este. Testul poate fi folosit atat pentru depistarea maladiei in cazurile copiilor, dar si a adultilor", a explicat inventatoarea.

Ea a precizat ca a primit cereri de la companiile farmaceutice mari din Statele Unite, respectiv Japonia, Austria, Noua Zeelanda pentru testari.

"Un astfel de test costa la preturile noastre de laborator sub un euro. Am dori ca atunci cand va fi pus pe piata pretul lui sa nu fie foarte mare, intrucat dispozitivul ar trebui sa fie in toate cabinetele medicilor de familie, bineinteles al specialistilor, dar si in zonele rurale", a precizat cercetatoarea.

Citeste jurnalul.ro

Dieta este inutila fara exercitii fizice... Gabi Szabo isi mentine silueta cu mult sport...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x