- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Inainte de a ne apuca sa facem exercitiile de tinut minte, e necesar sa stim care sunt criteriile dupa care ne este clasificata memoria.
Exista criteriul "timp" si atunci vorbim de memorie de foarte scurta durata, memorie de scurta durata si memorie de lunga durata. Daca vorbim de criteriul implicarii vointei, vorbim de memorie voluntara si memorie involuntara. Si implicarea gandirii - memorie mecanica si memorie logica.
Memoria de scurta durata stocheaza informatiile pe care le utilizam in acel moment, chiar daca abia ne gandim la ele. Daca dorim sa retinem informatia pentru mai mult timp, e necesar sa o mutam in memoria de lunga durata. Acolo, insa, intervine o alta problema: poate disparea odata cu imbatranirea.
Odata ce inaintam in varsta, odata cu actiunea factorilor stresori, oboseala, stres, diversi agenti, neuronii nostri mor. S-au facut studii si s-a constatat ca cu cat avem mai multe sinapse, cu atat avem o inteligenta mai buna.
Memoria buna si inteligenta ridicata ne permit sa ne concentram la maximum, chiar daca in jurul nostru este haos. Deci cum ne antrenam creierul? Avand in vedere ca retinem 80 la suta din ceea ce vedem in jurul nostru, exact pe asta trebuie sa ne concentram. Iar memoria vizuala se antreneaza cu ajutorul jocurilor cu poze, simboluri, numere, culori sau cuvinte.
Psihologii spun ca jocurile de memorie trebuie practicate cateva saptamani, pentru a duce la o imbunatatire a concentrarii. Pentru rezultate cu adevarat semnificative, trebuie sa le facem pana la sfarsitul vietii.
Urmariti editia integrala a Observatorului Special pe AntenaPlay.ro!
Continua campania "Sari pentru tine"! Parcul Mogosoaia s-a transformat in sala de kangoo jumps...