Românii care intenţionează să călătorească în afara ţării solicită cardul european de sănătate, care le permite să beneficieze de asistenţă medicală gratuită în caz de urgenţă pe teritoriul Uniunii Europene, dar şi în ţări precum Islanda, Lichtenstein, Norvegia sau Elveţia. Cardul poate fi obţinut în cel mult şapte zile de la data solicitării.
Documentul electronic, care nu este obligatoriu, poate fi deţinut de toţi cetăţenii care au calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, câtă vreme aceştia fac dovada achitării la zi a contribuţiei la Sănătate. El acoperă strict urgenţele ivite în afara ţării.
Deşi sunt nevoiţi să întocmească un întreg dosar pentru a obţine cardul european de sănătate, tot mai mulţi români preferă să aibă un asemenea document asupra lor când pleacă în vacanţe.
Unii au în paralel chiar şi o asigurare medicală privată, dar avantajul major al cardului european, în opinia specialiştilor, este că tratamentul în urgenţă este gratuit, tranzacţiile urmând a fi făcute direct între Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi autoritatea similară din celălalt stat implicat în acest proces.
Însă, pentru a obţine documentul, persoana interesată este nevoită să depună, în scris, către casa de asigurări de care aparţine, o solicitare la care anexează o copie a cărţii de identitate sau a certificatului de naştere. De asemenea, asiguratul trebuie să facă dovada calităţii de asigurat pe ultimii cinci ani.
În caz că un posesor pierde cardul european de sănătate în timpul vacanţei şi are nevoie de asistenţă medicală, asiguratul trebuie să contacteze casa de sănătate emitentă pentru a solicita, în schimb, certificatul provizoriu de înlocuire a cardului european de asigurări de sănătate, document ce va fi transmis în cel mult 24 de ore de la solicitare.
Este oficial! BEREA, un miracol pentru sănătate. Când NU este, însă, recomandat să o consumăm... Studiu despre risc redus pentru fumători...