Steatoza hepatica poate fi de doua feluri: alcoolica si non-alcoolica.
Specialistii estimeaza ca doi romani din zece au ficatul gras, iar cei mai multi dintre ei nici macar nu stiu asta, pentru ca in fazele incipiente ale afectiunii simptomele pot fi trecute cu vederea foarte usor.
Tocmai din aceasta cauza, medicii ne sfatuiesc sa facem controale de rutina. Netratata, steatoza hepatica poate provoca unele complicatii, care pot pune in pericol viata.
In cazurile severe de steatoza hepatica, dimensiunile ficatului se pot tripla. In acest stadiu al bolii, simptomele sunt mult mai grave. Pacientii pot avea stari de greata, hemoragii gasto-intestinale, insuficienta hepatica sau chiar tulburari mentale.
Tratamentul difera in functie de cauzele care au provocat boala si de severitatea acesteia. Daca diagnosticul este pus la timp, steatoza hepatica poate fi tratata fara medicamente.
Totodata, pacientii trebuie sa faca exercitii fizice, sa respecte orele de odihna si sa evite stresul. Suplimentele alimentare cu vitamine si minerale sunt de asemenea recomandate. Daca afectiunea este depistata prea tarziu, medicul poate prescrie medicamente hepato-protectoare, in functie de greutatea corporala, sexul sau varsta pacientului.
In cazul in care leziunile hepatice provocate de boala sunt ireversibile, singurul tratament este transplantul de ficat. Din fericire, numarul celor care ajung in aceasta situatie este mic.