- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
TRATAMENT IN FUNCTIE DE VARSTA
Exista o serie de factori in functie de care medicii aleg tratamentul: varsta pacientului, nivelul de activitate fizica, prezenta leziunilor asociate sau, unde e cazul, revenirea in activitatea sportiva.
In ceea ce priveste rupturile complete, "interventia chirurgicala este singura varianta terapeutica. Operatia nu este insa necesara pentru varstnici, deoarece ei nu se plang de instabilitate la nivelul genunchiului in timpul activitatilor recreationale sau a muncii".
Medicul Sebastian Diaconescu mai precizeaza ca, "in cazul tinerilor, interventia chirurgicala este recomandata a fi realizata pana cand se trece de faza inflamatorie initiala".
RECUPERAREA
Pentru a atenua durerea, dar si pentru a redobandi total mobilitatea, pacientii trebuie sa faca recuperare. Astfel, pot obtine amplitudinea completa de miscare, reducerea inflamatiei; evitarea artrofibrozei.
Postoperator, principalul obiectiv al recuperarii este obtinerea si mentinerea extensiei complete, aproape imediat dupa interventia chirurgicala. Astfel, flexia de 90 de grade trebuie sa fie obtiunta la 7-10 zile dupa operatie.
ORTEZAREA SI ACTIVITATEA FIZICA
Medicul Diaconescu recomanda ortezarea in extensie, in primele 4-6 saptamani, in timpul mersului, pentru a limita fortele transmise prin mecanismul extensor (care are rolul de a intinde), dar si pentru a proteja mecanismul extensor daca pacientul aluneca sau cade.
In cazul rupturii ligamentului incrucisat anterior, ortezarea poate avea rol de reabilitare, dar si rol functional. De asemenea, nici activitatea fizica nu trebuie exclusa.
De aceea, medicul Sebastian Diaconescu impreuna cu profesor doctor Eugen Caracas, kinetoterapeut principal la aceeasi institutie medicala, recomanda o serie de exercitii fizice care ar trebuie efectuate de pacientii cu aceasta patologie.