Cine nu a simțit, după o zi lungă de stat la birou, că toate încheieturile sunt înțepenite sau că picioarele nu mai funcționează cum trebuie în primele minute când te ridici?
E și logic, câteva ore bune de stat în fața calculatorului se numără printre „beneficiile” indezirabile ale stilului modern de viață, când suntem forțați să răspundem la telefon, să navigăm pe internet, să ne hrănim pe tastatură, dar deloc să ne mișcăm.
Genul acesta de activitate statică are costuri de sănătate considerabile. Omul nu a fost făcut să stea mult timp în același loc, mai ales așezat. Corpul nostru este minunat adaptat pentru mersul pe teren accidentat, pentru cățărare, pentru mișcări ample cu toate cele patru membre. Nici măcar cele două ore de sport intens la sală nu compensează pentru lungile ore de stat la birou fără a face niciun pas, nicio elongație, și, în general, nimic din ceea ce corpul nostru are nevoie.
Viciul de postură
Una din problemele cele mai frecvente date de statul timp de ore în șir la birou și de viciul de postură aferent, este durerea lombară. „Am dureri lombare intense, fac fizioterapie și încerc să compensez cu o oră de sală în weekend, însă anii de lucrat intensiv la cabinetul de avocatură până târziu seara și-au pus amprenta; am o cifoză vizibilă, adică denumirea nobilă a spatelui „ghebos”, și se vede cu ochiul liber când stau în picioare. Am căutat diverse modalități prin care să îmi «ajut» spatele, dar fără rezultat.” Sunt cuvintele cuiva reprezentativ pentru stilul de viață și de muncă al corporatistului de azi.
O soluție posibilă: kneeling chairs
În 1979, trei norvegieni (care probabil că se confruntaseră și ei cu dureri lombare, știut fiind că munca de proiectare presupune mult stat pe scaun) s-au gândit să rezolve problema.
Hans Christian Mengshoel a făcut prototipul acestui gen de scaun iar designerii Oddvin Rykken, Peter Opsvik și Svein Gusrud au dezvoltat conceptul. Scaunele de acest tip - cunoscute încă de pe atunci drept kneeling chairs – sunt menite să reducă presiunea din zona lombară prin împărțirea greutății corpului între genunchi și fesieri. Cei cu dureri lombare vor simți imediat cum poziția li se ameliorează, iar durerile dispar. Scaunul permite alinierea mai armonioasă a corpului fără a jena poziția de lucru. Suportul pentru genunchi face ca poziția să fie relaxantă și pentru picioare. Impresia că greutatea corpului ar fi transferată pe genunchi nu este corectă. De fapt, acest tip foarte ergonomic de scaun de birou aduce o parte din greutatea corpului pe gambă și fluierul piciorului, dar suportul pentru acestea face contactul plăcut și nicidecum stresant pentru picioare.
Un scaun bun previne spatele „ghebos”
Există și variante de kneeling chairs cu scaunul sub formă de șa de călărie. Genul acesta de scaun previne alunecarea corpului în față. Studiile făcute pe utilizatori și analizate de medici ortopezi arată că beneficiile unui astfel de scaun sunt reale. Faptul că întreg corpul este aplecat în față permite alinierea mai corectă a coloanei (față de statul „ghebos” la birou, de care toți ne facem vinovați), ceea ce este mult mai potrivit pentru zilele când stăm la birou până uităm să mai plecăm acasă (și zilele acestea sunt tot mai numeroase).
Vitamina D, esențială pentru menținerea sănătății copiilor și adulților... Slăbești rapid cu dieta de 48 de ore. Prepară-ți acasă siropul natural pentru slăbit, care a cucerit întreaga lume...