Cercetatorii din cadrul Universitatii Institutului de Endocrinologie si Diabet din Sydney au analizat 26 de studii efectuate pe un total de 4.448 de pacienti, tocmai pentru a stabili daca este o legatura intre enterovirus si diabetul tip 1. Trebuie precizat ca un enterovirus este in vizorul cercetatorilor inca din anii '60, fiind suspectat ca ar fi cauza dezvoltarii acestei boli. Insa, deocamdata, nici un studiu nu a putut aduce dovezi in acest sens.
Doctorul Johathan Devy, consultat la Centrul de Diabet si Endocrinologie din Oxford, sustine ca studiul efectuat in Australia pune in evidenta legatura puternica dintre infectia prin enterovirusuri si diabetul tip 1: copiii diagnosticati cu diabet aveau o incarcatura virala de zece ori mai mare comparativ cu cea existenta la copiii sanatosi. O alta ipoteza: sunt predispozitii genetice care explica aparitia ambelor patologii: infectia cu enterovirusuri si diabetul.
Profesor doctor Constantin Ionescu-Targoviste din cadrul Institutului de National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "N.C. Paulescu", spune ca, periodic, revine in actualitate ipoteza legaturii dintre enterovirus si diabet tip 2. "Studiul efectuat in Australia se adauga celor 500-600 de alte studii care au incercat sa aduca dovezi ca virusul ar fi factorul declansator. Dar deocamdata nu s-a facut proba clara a acestei relatii. Pana acum s-au izolat gene care atribuie omului o sensibilitate la diabet, inclusiv Institutul "Paulescu" fiind citat pe plan international intr-un numar impresionant de studii".
In ultima vreme, virusurile sunt din ce in ce mai frecvent asociate cu obezitatea, cu diabetul tip 1 si cu unele tipuri de cancer. Bazandu-se pe o bogata experienta, profesorul Constantin Ionescu nu respinge nimic din ceea ce face parte din biologia omului. Principalele cauze ale diabetului tip 1 sunt distrugerea autoimuna a celulelor pancreatice secretoare de insulina, predispozitia genetica si, in ultimii ani, se ia in calcul si implicarea unor germeni.
sursa: Jurnalul.ro
foto: Hepta.ro