Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30X Factor

Studiu: Un virus ar putea cauza diabetul zaharat tip 1

Unele enterovirusuri ar putea fi cauza diabetului tip 1 la copii, potrivit unui studiu australian publicat in British Medical Journal. Legatura dintre aceste virusuri si diabet inca nu a fost complet demonstrata si pentru unii specialisti pare si foarte dificil de demonstrat. Totusi, cercetarile sunt foarte aproape de a defini cu precizie natura virusului suspect de a fi responsabil de dezvoltarea acestei boli si de a stabili un plan de preventie, in cadrul caruia un loc important l-ar ocupa un vaccin special.

Fara o explicatie clara, la ora ac­tuala, in toate colturile lumii are loc o explozie a diabetului tip 1 la co­pii

Cercetatorii din cadrul Universitatii Institutului de Endocrinologie si Diabet din Sydney au analizat 26 de studii efectuate pe un total de 4.448 de pacienti, tocmai pentru a stabili daca este o legatura intre enterovirus si diabetul tip 1. Trebuie precizat ca un enterovirus este in vizorul cercetatorilor inca din anii '60, fiind suspectat ca ar fi cauza dez­vol­tarii acestei boli. Insa, deocamdata, nici un studiu nu a putut aduce dovezi in acest sens.

Doctorul Jo­hathan Devy, consultat la Centrul de Diabet si Endocrinologie din Oxford, sustine ca studiul efectuat in Australia pune in evidenta legatura pu­ternica dintre infectia prin ente­rovirusuri si diabetul tip 1: copiii diagnosticati cu diabet aveau o incar­catura virala de zece ori mai mare comparativ cu cea existenta la co­piii sanatosi. O alta ipoteza: sunt predispozitii genetice care explica aparitia ambelor patologii: infectia cu enterovirusuri si diabetul.

Profesor doctor Constantin Io­nescu-Targoviste din cadrul Institutului de National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "N.C. Paulescu", spune ca, periodic, revine in actuali­tate ipoteza legaturii dintre en­tero­vi­rus si diabet tip 2. "Studiul efectuat in Australia se adauga celor 500-600 de alte studii care au incercat sa aduca do­vezi ca virusul ar fi factorul declan­sator. Dar deocamdata nu s-a fa­cut proba clara a acestei relatii. Pana acum s-au izolat gene care atribuie omului o sensibilitate la diabet, inclusiv Institutul "Paulescu" fiind citat pe plan international intr-un numar impresionant de studii".

In ultima vreme, virusurile sunt din ce in ce mai frecvent asociate cu obezitatea, cu diabetul tip 1 si cu unele tipuri de cancer. Bazandu-se pe o bogata ex­perienta, profesorul Constantin Ionescu nu respinge nimic din ceea ce face parte din biologia omului. Principalele cauze ale diabe­tului tip 1 sunt distrugerea autoimuna a celulelor pancreatice secretoare de insulina, predispozitia genetica si, in ultimii ani, se ia in calcul si implicarea unor germeni.

sursa: Jurnalul.ro

foto: Hepta.ro

Recomandari